Кумис – млечнокисела напитка от кобилешко мляко

6
Добави коментар
davis
davis

 
1
2
3
4
5

(8 гласа, оценка 4.63 от 5)

Кумис e млечнокисела напитка с белезникав цвят от кобилешко мляко, получена от млечнокисела и спиртна ферментация с помощта на бактериите Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus.

Първите, които са приготвяли кумис са номадските племена от казахските и монголските степи. Технологията на приготвяне на кумис от векове се пази в тайна от номадите. Според историка Херодот, скифите толкова са се бояли от „изтичане” на информация за кумиса, че ослепявали всички, които са се запознавали с производството му. Кумисът е признат като полезна общоукрепваща напитка. Вкус – приятен, освежаващ, кисело-сладък пенлив.

Първото споменаване на кумис може да се намери в съчинения на древногръцкия историк Херодот (484-424 г. пр. н. е.), който описва живота на Скитите. Херодот казва, че любимата напитка на народа е специална напитка, изготвена от разбиване на кобилешко мляко в дълбока вана. Описание на кумис може да се намери в древноруските летописи. Подробно описание на кумис е оставил френския монах и мисионер от XIII век Вилхем Рубрикиус. Разказвайки за своето пътуване до „Татарстан” през 1253, той описва подробно приготовлението, вкуса и ефекта на кумиса.

При кумисната ферментация млечния белтък се превръща в лесносмилаемо вещество, а млечната захар – в млечна киселина, етилов алкохол и редица ароматни вещества. Всичко това създава високата хранителна стойност, лесна смилаемост, приятен вкус и аромат. Кумисът обикновено съдържа между 0.2% и 2.5% етанол. Силния натурален кумис (само от кобилешко мляко) може да съдържа до 4.5% алкохол. Витаминното съдържание в мг/л е следното: тиамин (B1) – 203.4, Рибофлавин (B2) – 375.0, В12 – 2.1, Пантотенова киселина – 2010.0, Фолиева киселина – 265.0, Биотин – 1.2, Витамин C – 93.2.

Лечебни свойства на кумиса: по време на ферментация на кобилешкото мляко се произвеждат антибиотични вещества срещу туберкулозата. Кумисът нормализира дейността на стомаха и други храносмилателни органи. Кумисолечението е много ефективно при язва на стомаха и дванадесетопръстника, също дава добри резултати при дизентерия и коремен тиф. Кумисът има бактерицидни свойства, включително и по отношение на чревните бактерии и други патогенни микроби. Кумисолечението има много благоприятно въздействие върху кръвта, увеличава съдържанието на хемоглобин, подобрява левкоцитната формула. Кумисът има положителен ефект върху нервната система. Приемането на кумис се използва при туберкулоза, скорбут, гастрит, заболявания на панкреаса, анемия, неврастения, сърдечно-съдови заболявания и коремен тиф. .

Отделно от човешките болести, кумиса се прилага за лечение на животни – диспепсия, за заздравяване на рани. В Германия кумис се използва в козметиката да подготовка на сухи маски и подхранващи кремове.