Международен ден на щастието е днес – Edna.bg

2
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

Снимка:
Thinkstock

Днес ООН за първи път отбелязва Международния ден на щастието, съобщават Vesti.bg.

В посланието си по случая генералният секретар на организацията Бан Ки-мун заявява, че именно щастието е „в основата на човешките желания“, но изразява съжаление, че „базовото материално благосъстояние засега е недостъпно за прекалено голям брой хора, които живеят в крайна бедност“.

„Призовавам всички да засилват привързаността си към всестранното и устойчиво развитие на човешкия потенциал и отново да заяват ангажимента си да помагат на другите.

Състраданието способства за щастието и може да построи бъдещето, което желаем“, казва в посланието си Бан.

Резолюцията, провъзгласяваща 20 март за Международен ден на щастието, бе приета през лятото на миналата година от Общото събрание на ООН.

Незадължаващата резолюция предлага на държавите членки и на международната организация да отбележат празника по подобаващ начин.

Първото мероприятие в централата на ООН в Ню Йорк по случай Деня на щастието ще бъде премиерата на аудиокнигата на известния индийски духовен наставник Шри Чинмоя, озаглавена „Съкровищата на щастието“.

Индийският гуру окачествява ООН като „двигател на вселенското единство“.

Освен това обаче днес посрещаме и астрономическата пролет. Тя ще настъпи в Северното полукълбо днес в 13:02 часа българско време.

Това е и денят на пролетното равноденствие, когато продължителността на деня е равна на нощта. В 13:02 часа Слънцето, при своето видимо движение по еклиптиката, пресича пролетната равноденствена точка и от южната небесна полусфера преминава в северната.

Периодът от началото на астрономическата пролет до началото на следващата астрономическа пролет е равен на една тропична година и се равнява на 365, 24219 денонощия.

По света е възприетата календарна система, основаваща се на т.нар. „Григориански календар“. Според календара по определен начин се редуват обикновени години по 365 дни и високосни по 366 дни, в които допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика.

Това е направено за удобство, но е и причината датата на пролетното равноденствие да е различна всяка година – варира между 20 март, 21 или 22 март за Северното полукълбо.

Календарната дата зависи от това, колко години са минали от последната високосна. Само няколко дни след посрещането на пролетта, в последната събота срещу неделя на месец март, на 31-ти, в 3 часа през нощта, ще преместим и часовниците си с един час напред.