Родители продават децата си

1
Добави коментар
yApple

В много от случаите на извеждане на деца в чужбина с цел експлоатация се оказва, че трафикантите всъщност са собствените им родители. Това заяви председателят на Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ Калин Каменов при откриването на международната конференция на тема: «Подпомагане и реинтеграция на деца-жертви на трафик: подобряване на политиката и практиката в страните от ЕС».

През 2012 г. Държавната агенция за закрила на детето е сезирана по 66 случая на български деца, въвлечени в трафик на хора. 48 момичета и 18 момчета са били жертва на това явление с цел трудова или сексуална експлоатация или на миграционните процеси, породени от икономическата криза.

Случаите с български деца са от следните държави-членки на ЕС: Гърция – 14, Германия – 12, Испания – 8, Швеция – 5, Финландия – 5, Австрия – 4, Чехия – 3, Полша – 2, Италия – 2, Англия – 2, Холандия – 2, Франция – 1, Дания – 1, Унгария – 1, Словения – 1.

Забелязва се увеличение на случаите от Гърция, Германия, Испания и скандинавските страни – Швеция и Финландия, и намаляване на случаите от Австрия, в сравнение с 2011 г.

270 души са осъдени за сексуални престъпления срещу деца.

Калин Каменов представи и мерките, които са предприети за осигуряване на по-добрата грижа за жертвите на трафик. За да се гарантира целенасочената работа с пострадалите е започнало профилиране на кризисните центрове, в които те се настаняват след завръщането им в страната. Намален е и срокът за престой в тези услуги с оглед по-бързата социализация. През миналата година в кризисни центрове са настанени 24 деца, върнати от чужбина.

В няколко града са създадени и помещения за изслушване на деца – „сини стаи”. В тях жертвите могат свободно и без притеснение да бъдат разпитани без да се налага да се виждат очи в очи с трафиканта. Чрез разговор в подобна обстановка се гарантира запазване на психическото и физическото здраве на децата, допълни председателят на ДАЗД.

Друг проблем, на който Калин Каменов отдели внимание, са промените в Наказателния кодекс, които Агенцията предлага да бъдат направени. В момента за трафик на дете част от виновните получават условна присъда или пробация. Ето защо са необходими по-строги наказания за престъпленията спрямо деца, смята той.

От 2005 г. до днес се забелязва съществено подобрение на политиката за борба с трафик на хора. Но все още около 200 хиляди деца всяко година стават жертва на сексуална експлоатация в Европейския съюз, заяви Антоанета Василева – генерален секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора.

Тя допълни, че освен успешното идентифициране и грижата за децата в кризисните центрове, е необходимо да се създадат услуги, които ще подпомагат трафикираните малолетни и непълнолетни след напускането на защитената среда.

Организаторите от Центъра за изследване на демокрацията представиха и свое изследване по темата, проведено съвместно с организации от Австрия, Словакия, Унгария, Италия и Швеция. Разработени са препоръки за всички страни в ЕС относно подобряване на политиката и практиката за подкрепа и реинтеграция на деца- жертви на трафик.