Млечното зъбче, стволовите клетки и процедурата за изпълнение

19
Добави коментар

Научно доказан факт е, че стволовите клетки забавят своето регенериране с течение на времето или с напредване възрастта на човека, затова колкото по – рано се извлекат, толкова по-вероятно е да бъдат полезни след време. Именно това прави млечните зъби толкова добър и достъпен източник на стволови клетки.

 

Процедурата се извършва, когато децата са на възраст между 5 и 11-12 години, т.е. това е периодът на смяна на млечните с постоянни зъби. Стволовите клетки се вземат от първи, втори и трети млечен зъб (резците и кучешките зъби), т.е. подходящи са 12 зъба. Зъбите, които се определят за изолация на стволови клетки не трябва да са много разклатени, трябва да са здрави – интактни, без кариес и инфекция, за да не е контаминиран (замърсени) с бактерии клетъчния материал.

 

Точното време за екстракция на зъба се определя с помощта на рентгенография и специализиран преглед на обучен зъболекар, като важен е точният момент преди пълното разклащане и след узряването на зародиша на постоянния зъб. Когато датата на екстракция и решението за съхранение са определени, зъбчето се изважда, етикетира (идентификация на детето с биологичен материал) и се изпраща за изследване в Банката за стволови клетки.

 

В тъканната банка БИОХЕЛЕНИКА се извличат съдържащите се в пулпата на зъба стволови клетки, извършват се вирусологични изследвания и се проверява жизнеността на клетките.  Целият процес се протоколира и документира. Минимална част от взетия материал се замразява при минус 196 градуса и след кратко време (ден-два) се размразява, за да се провери жизнеспособността на стволовите клетки. Ако те са витални, целият материал се замразява за период от 20 години.

 

Надеждата в медицината е да се разкрият възможности за още по-дългосрочно съхранение и разширяване на различните типове заболявания, лечими със стволови клетки.

 

Статията е любезно предоставена от:

 

 

Снимка: digitalart FreeDigitalPhotos.net