Защо да се запишете във Фотоучилището на Деян Стоев?

2
Добави коментар
m-coffee.net
m-coffee.net

Курсът по фотография, който организирам, е утре и във връзка с това пиша тази последна тема от поредицата, свързана с него. В няколко поста накратко загатнах с какво приблизително ще се занимаваме по време на всички 23 урока.

 

Сега искам с няколко изречения да напиша защо и с какво може да ви бъде полезен този курс.

 

С напредването на техниката и съответно поевтиняването на фотоапаратите като цяло, фотографията стана едно много обичано и достъпно хоби за много хора. Вече е нужно само да имате сравнително добър фотоапарат, някакъв компютър и… абсолютно никакви допълнителни инвестиции, за да можете да правите снимки до насита.

 

В следствие на това обаче, все по-често срещам хора, които имат добри апарати, но все пак не знаят как да работят с тях и снимат изцяло на автоматичен режим. А да имате добър апарат и да снимате на автоматика, както прочетох наскоро, е все едно „да си купите Ферари, за да карате децата на училище”. 🙂

 

И на мен много ми се иска да си купя скъп роял и да стана добър пианист, но за съжаление нещата се простират много по-далеч от закупуването на добрия инструмент.

 

Точно затова, първите лекции от курса по фотография са точно за устройството на фотоапарата. Най-важният старт за всички започващи да се занимават с фотография е да овладеят своя апарат из основи, до последното копче и функции. Така ще могат да го използват с всичките му възможности, правилно и своевременно.

 

Друго много важно нещо, когато вече можете да работите със своя апарат, е да правите правилните снимки. Именно поради това следващите теми засягат композицията и правилното използване на светлината във фотографията. Овладяването на тези способности до голяма степен ви гарантира че от този момент нататък вие ще можете да започнете да правите фотография в истинският смисъл на тази дума, а не само снимки за спомен.

 

С други думи, този курс ще бъде най-полезен за вас, ако вие вече имате (или възнамерявате да си купите) по-„сериозен” фотоапарат от стандартните джобни “сапунерки” и същевременно всичко, което все още знаете, е как да насочите апарата и да натиснете копчето.

 

И все пак усвояването на това изкуство е един много продължителен процес, който на практика никога не спира. Аз се занимавам професионално със (сватбена) фотография от почти 10 години, но не спирам да ходя на всички възможни семинари, форуми и уоркшопи, на които мога да чуя дори само едно изречение, което би ми било полезно за работата и развитието ми.

 

Затова, най-важното, което мога да кажа за финал към всички мечтаещи или вече занимаващи се с фотография, е: никога не спирайте да вървите напред и се стремете всеки ден да научавате нещо ново. В противен случай вие не стоите на едно място, а вървите назад.