Новини и Статии » Фитнес » Здраве » Диети » Пробиотици-как помагат добрите бактерии в спорта?

27
Добави коментар
FHL.BG
FHL.BG

Развитието и метаболизмът на много бактериални видове, обитаващи дебелото черво, зависи от наличието на подходящи за тяхното развитие вещества, повечето от които се набавят от храната. Все повече и повече хора обръщат внимание на възможността да са във добра физическа форма чрез консумиране на сравнително достъпни и евтини хранителни добавки – пробиотиците, пребиотиците и синбиотиците.

 

Какво са те, защо са полезни за нас и как можем да си ги набавим?

Пробиотици -15 здравословни ползи

Пробиотиците или т.н. полезни чревни бактерии са крайно необходими и жизненоважни за правилното функциониране на стомашно-чревната перисталтика,за стимулиране на имунна система и подобряване на храносмилането,най -общо казано здрава чревна флора = на здрав организъм!

Пробиотиците се предлагат като хранителни добавки под следните форми :

Изсушени чрез замразяване пудри, които се препоръчва да се използват разтворени във филтрувана вода и да се приемат на празен стомах. Студената вода инактивира бактериите. Пудрата от пробиотици започва да действа в устата, преди да премине надолу в храносмилателната система. Трябва да се контролира количеството на специфичния вид бактерия измежду многото такива в различни рекламирани продукти. Те могат да съдържат много малко от желаната бактерия.

Капсули, съдържащи определени видове се предпочитат пред пудрите, поради факта че се разтварят на точно определено място.

Течности – съдържат най-неподходящата форма на бактериалните добавки. Те са годни в продължение на 2 седмици след производството им. Осигуряват много малък полезен ефект.

 

►Acidophilus 4X6 /Ацидофилус на Now Foods

►Advanced Acidophilus на SOLGAR

►Gr8-Dophilus™ на Now Foods

►ProBiotic-4 SWANSON

►BerryDophilus -Дъвчащи пробиотици за деца

►Примадофилус Кидс|Primadophilus ® Kids Cherry на Nature’s Way

 

Хранителни продукти, съдържащи пробиотици, са:

⇒сладкото ацидофилно мляко, сладко АВ мляко – базирани на неферментирано мляко; ферментирано ацидофилно мляко, обикновено кисело мляко, бито кисело мляко и кисело мляко за пиене, както и кефирът, който е почти идеалният пробиотичен млечен продукт. За съжаление, повечето от тези млечни продукти не се продават в България. Кефир можете да си направите само в домашни условия, защото този продукт трудно се продава по магазините поради издутите капаци на крайните опаковки, което е резултат от въглеродния двуокис, който се образува след ферментацията на млякото. 

 

Пребиотици

Пребиотиците се дефинират като несмилаеми хранителни съставки, които повлияват метаболизма ни, като избирателно стимулират растежа и (или) активността на определени видове бактерии в дебелото черво (колона) и по този начин укрепват здравето. За да бъдат ефективни, пребиотиците трябва да достигат дебелото черво без да са усвоени в по-горната част на храносмилателната система, а след като го достигнат, те трябва да могат да бъдат оползотворени от специализирани групи микроорганизми, които имат ясно изразени и подобряващи здравословното състояние възможности. Хранителните вещества, отговарящи на тези критерии са няколко основни групи олигозахариди, като част от тях се срещат в кромида, цикорията и чесъна, други – в боба и граха, трети – в прясното мляко и т.н.

Изброени по-долу вещества стимулират главно растежа на бифидобактериите, заради което се наричат и бифидогенни фактори:

1.Фруктоолигозахариди (FOS)
Те се отнасят към късоверижните олигозахариди, изградени от фруктоза и глюкоза, съдържат от 3 до 5 монозахаридни остатъка и имат енергийна стойност от 6 KJ/g. FOS не са токсични, карциногенни или предизвикващи токсикологични дефекти и са устойчиви на смилане в горната част на гастроинтестиналния тракт. Трябва да се има предвид, че FOS действат като разслабително средство със средно изразен ефект, въпреки, че при високи дози има оплаквания от натрупване на газове (метеоризъм). При изследване чрез прилагане на контролирана диета с доброволци-хора се оказва, че FOS, приемани в доза 15 г/ден увеличават броя на бифидобактериите до 10 пъти, като едновременно с това редуцират нивото на общо 7 различни патогенни бактерии в дебелото черво, докато приемането на соеви зърна (10 г/ден) води до същия ефект, но той е по-слабо изразен.
2.Инулини
Инулините се отнасят към групата на природните фруктозосъдържащи олигозахариди. Те се получават от корените на цикорията и артишока. Инулините, които се предлагат като хранителна добавка, са съставени от 10-12 фруктозни единици и типично имат глюкоза в края на веригата. Иинулините стимулират растежа на видове Bifidobacterium в дебелото черво.
3.Изомалтоолигозахариди
Те представляват смес от глюкозни олигомери, включващи изомалтоза, паноза, изомалтопентоза, нигероза, изопаноза, и други олигозахариди. Изомалтоолигозахаридите се получават в резултат на много ензимни процеси. Те стимулират растежа на видове Bifidobacterium и Lactobacillus в дебелото черво. Изомалтоолигозахаридите се продават в Япония и САЩ като диетична добавка.
4.Лактулоза
Тя е полусинтетичен дизахарид, който се разргражда от ограничен брой бактерии в дебелото черво.
5.Лактилол
Лактилолът е дизахарид, аналогичен на лактулозата. Основното му приложение е при лечение на запек, но в Япония се използва и като пребиотик. Не се усвоява в горната част на храносмилателния тракт и се ферментира от ограничен брой колониални бактерии. Като резултат от увеличава количеството на бифидобактерии и лактобацили в дебелото черво. В Европа лактитола се използва като подсладител.
6.Лактозахароза
Тя е тризахарид изграден от галактоза, фруктоза и глюкоза. Лактозахарозата се получава по ензимен път и не се усвоява в стомаха и тънките черва, но се усвоява от чревни видове бифидобактерии и като резултат се увеличава техния брой в дебелото черво.
7.Пиродекстрини
Те представляват смес от глюкозосъдържащи олигозахариди, които се получават при хидролиза на скорбялата. Не се смилат в горната част на храносмилателния тракт. Те стимулират размножаването на на бифидобактериите в дебелото черво. Използват се като хранителна добавка.
8.Соеви олигозахариди
Откриват се в соеви зърна, а също така в боб и грах. Двата най-известни са тризахарида рафиноза и тетразахарида стахиоза. Соевите олигозахариди стимулират растежа на бифидобактериите в дебелото черво. Продават се като диетични добавки и функционална храна.
9.Трансгалактоолигозахариди
Те са смес от олигозахариди, съдържащи глюкоза и галактоза. Не се смилат в горната част на храносмилателния тракт и стимулират растежа на бифидобактериите. Продават се като диетични добавки.
10.Ксилоолигозахариди
Получават се чрез ензимна хидролиза на полизахарида ксилан и са изградени от олигозахариди, съдържащи от 2 до 4 свързани ксилозни остатъци.
11.Галактоолигозахариди
Те присъстват главно в човешкото и краве мляко и се получават от млечната захар лактоза. Не всички несмилаеми олигозахариди обаче притежават пребиотични свойства. Най-много публикувани данни има за инулина, фруктоолигозахаридите и в по-малка степен за галактоологозахаридите.

Няколко причини да консумираме пребиотици :

Пребиотиците може би имат антиканцерогенна, антимикробна активност и влияят върху нивото на глюкозата в кръвта. Те увеличават абсорбцията на минерали, подобряват техния баланс и може би имат анти-остеопорозен ефект. Антиканцирогенната активност на пребиотиците все още не е много добре проучена, но се предполага, че може би се дължи на мастната киселина бутират. Бутирата заедно с други късоверижни мастни киселини се получава като продукт на жизнената дейност на бактерии в дебелото черво, които се хранят с различни пребиотични. Пребиотиците стимулират растежа на бифидобактериите и лактобацилите, а тези бактерии от своя страна могат да свързват и инактивират някои вещества, предизвикващи рак, и да спрат растежа на някои тумори. Някои проучвания показват намаляване на риска от рак на дебелото черво след консумация на ферментирани млечни продукти и кисело мляко. Все още обаче не съществуват неоспорими доказателства, че при хората пробиотиците и пребиотиците предпазват от рак на дебелото черво.