Градинари отглеждат ягоди и домати в Арктика

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

от GreenTech.bg на 01/04/2013

Това не е първоаприлска шега. Въпреки, че глобалното затопляне има отрицателно въздействие върху по-голямата част от планетата, има и някои интересни, да на кажем „положителни“ ефекти. В арктическите долини на Гренландия градинарите днес откриват, че могат да отглеждат ягоди, мащерка и домати за първи път. Другаде из ледената земя елените се все по-охранени и по-дебели и по-дебели, тъй като пашата се разширява. Всичко говори за нова среда, която може да помогне на Гренландия да стане по-независима.

Снимка: Жан-Люк Физан

Според Scientific American, растения, които винаги са били удобни за отглеждане в по-топъл климат, вече са в състояние да растат на земя, по-позната с ледници и студове. Хората са засадили какво ли не – от чушки до билки. На местата, където отглеждането е било успешно в миналото, сега сезонът се е удължил с почти един месец, а видовете култури, които може да се отглеждат, са се увеличили и сега включват цяла нова гама от плодове и зеленчуци, които преди това са били нещо нечувано там.

Някои се надяват, че промените в климата ще позволи на Гренландия да отгледа повече от собствената си храна и да пасе повече от собствения си добитък, което ще облекчи зависимостта на страната от Дания.

Въпреки това промяната трябва да се разглежда с правилната перспектива и да се помни, че не всичко е на добре, предупреждава Кенет Хьоех, бивш старши съветник на правителството. „Ние сме свикнали да сме с актически климат, а сега сме вече в субарктически климат, но все още сме на Арктика“, казва той. Топлите и сухите лета означават, че може за първи път да се наложи напояване, а наводненията вече причиняват доста щети на местната инфраструктура. Това напомня за опасната непредсказуемост на глобалното затопляне.

Публикувано в Био