Малко известни факти за храните

0
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Това, което хранителната промишленост не иска да знаете за практиките в индустрията.

Хранителната промишленост ще опита да ви убеди, че купуването на храна е свързано с цената и удобството – до известна степен е така. Но от по-сериозна гледна, точка пазаруването на храна има връзка с вашето здра­ве и това на семейството ви, със земеделието, околната среда и местната икономика, като това са само някои от засегнатите области. Като купувате или отказвате да купувате определени продукти, можете да гла­сувате „за“ или „против“ използва­нето на пестициди, химически торове, консерванти и антибиотици, можете да гласувате за продуктите местно производство или за останалите, които са пропътували хиляди километри.

Научете повече за добавките.

В Европа се провеждат строги тестове на всички хранителни добавки, преди да се разреши употребата им. Все пак е важно да се запознаете с изброените по-долу, защото при някои хора те са пред­извикали проблеми:

Бензоатни и сулфидни консерванти.

Това са Е210, Е211 и Е220-228.

Синтетични антиоксиданти се крият зад съкращенията Е310, Е311, Е320 и Е321.

Катран и азобагрила (силно наситени, синтетични оцветители)

Те включват Е102 (тартразин), Е104, Е110, Е122, Е123, Е124, Е127, Е128, Е129, Е131, Е132, Е133, Е151, Е154, Е155, Е120 (кохинеал) и Е160 (анато).

Притесненията относно изкуствени­те оцветители накараха някои производители изцяло да спрат да ги употребяват и вече повечето използват есте­ствени багрила, като Е100, жълта боя, извличана от куркума, и Е162 (бетанин) – червена боя, добива­на от червеното цвекло.

Проверете за мононатриев глутамат. Потърсете внимателно в състав­ките дали присъства мононатриев глутамат (на латиница – MSG). Може да се появи с друго име – хидролизен соев протеин, автолизирана мая или натриев касеинат. MSG е синтетичен вариант на известното с японското име умами – ве­щество с пикантен вкус и аромат, което се съдържа в естествено състояние в ня­кои храни като соевия сос, гъбите и си­ренето пармезан. MSG се използва ши­роко в азиатската кухня, но загуби по­пулярност, след като бе свързан с по­явата на главоболие и други неприятни симптоми. Сега много азиатски ресто­ранти в Европа гордо тръбят в менюто си „Без MSG“, но хранителната про­мишленост пак го използва от време на време.