Уникалните ножница и меч на Севт ІІІ показват довечера в Археологическия музей

1
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

Какво е личното оръжие на последния владетел на Одриското царство Севт III (края на IV в. пр Хр.)?

Това е 61-сантиметров меч с дръжка като глава на грифон и желязно многопластово острие. Поставя се е в специална ножница, чиято украса имитира люспите по тялото на митичното същество – хибрид между лъв и орел. Направата му свидетелства, че тракийският владетел го е ползвал като парадно оръжие, но при нужда смело е можел да влезе в бой.

Досега на широката публика беше позната само дръжката на този меч, намерена при разкопки в могилата Голямата Косматка на 4 и 5 октомври 2004 г. Тогава известният археолог д-р Георги Китов прави едно от най-големите си открития – запазена гробница на тракийски цар. При изобилието от изящно изработени златни предмети почти никой не обръща внимание на няколко ръждиви отломки и те лесно можело да минат за „масов материал“.

Реставраторът Георги Мавров ги събира в една кутия и я товари в багажника на колата си. При друсането по разбитите пътища обаче няколко люспи ръжда се отронват и отдолу нещо проблясва. Рентгенът показва не само позлата, но и изящна изработка. Той и Петя Пенкова от археологическия музей се заемат с реставрацията. Първо мислят, че става дума за две ножници, защото забелязват коренно различни орнаменти – люспички и флорални мотиви. После установяват, че това е една ножница и тя е по мярка именно на меча на Севт.

Острието на оръжието също представлява слепени от ръжда железни парчета. Във възстановката има 60% от оригинала, другото са скрепващи елементи. Изработката наподобява тази на самурайските мечове – желязото се напластява и многократно се кове, докато се превърне в смъртоносно острие.

„Мечът беше в третата камера – разказва за незабравимата октомврийска нощ на големите находки Диана Китова. – Беше върху къс, отчупен от мраморната врата, и под златния венец. Точно там, където би трябвало да лежи главата на владетеля. Дори това ритуално полагане показва какво значение са отдавали траките на оръжията си.“ Този меч и ножницата към него за първи път ще бъдат изложени на 11 април в залите на Археологическия музей към БАН в София. Сложната реставрация става възможна благодарение на подкрепата на УниКредит Булбанк. Заедно с тях ще бъдат показани и други предмети от царското въоръжение, които иначе може да се видят само в Казанлъшкия исторически музей и досега не са гостували в столицата – шлем с надпис, който доказва, чее бил на Севт, наколенки, конски амуниции.

„Ножницата е уникална. Такава няма никъде“, разказва реставраторът Георги Мавров, работил по повечето съкровища от Голямата Косматка. По дръжката на царския меч се откроява великолепен грифон. Находката веднага влиза във витрина в казанлъшкия музей. Но се задава височайше посещение. В старанието да се даде максимална възможност на госта да огледа дръжката някой се престарава, изпуска я и тя става на парчета. След 25 века престой в земята! Слепват го някак…

Най-трудна се оказала ножницата. „Това е ужасяваща тръпка! Да се докоснеш до нещо толкова ценно и от всяко твое решение да зависи как ще го опазиш и съхраниш“, казва Мавров, който преподава в катедра „Археология“ на Софийския университет. От разкриването на съкровищата в Голямата Косматка са минали вече 8 години, но още има с какво да изненада. Отново в окайващо състояние във вид на ръждива пепел и тук-там метални късчета е нагръдникът на Севт III.

„Тази царска „бронежилетка“ е имала златна яка, под нея – стоманен полумесец. Всичко е било скрепено със златотъкана тъкан.“ Така си представя нагръдника Мавров. Вдовицата на Георги Китов, която също е археолог, сбъдва една от неговите мечти – да бъдат реставрирани максимално голям брой от находките в Голямата Косматка. Тази вечер е тържественото откриване на изложбата „Мечът на Севт III“, на което ще присъстват дарителите от УниКредит Булбанк, представители на посолството на Италия, учени, историци.

В памет на д-р Георги Китов

Мечтата на Диана Китова, на колеги и приятели на д-р Китов е по повод 5 години от смъртта му, които се навършват през септември т.г., да се постави паметник в София. Набирателната банкова сметка е открита с решение на управителния съвет на инициативен комитет „Паметник на археолога Китов“ с титуляр ТЕМП. Банка ДСК, клон „Батенберг“IBAN: BG46STSA93000019051808; BIC: STSABGSF

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти