Среднощен експрес. Почти

1
Добави коментар
tedy79
tedy79

Надценката за пътуване в спалния вагон ще бъде с 10 лева над пътническия билет

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Когато в края на 2011 г. бившият премиер Бойко Борисов „летя“ по новата жп отсечка Крумово – Първомай със 160 км в час, той даде висока оценка за високоскоростното трасе към турската граница, което страната от години строи с европейски средства. Екстремното жп изживяване, което Борисов сподели с министрите си Ивайло Московски, Лиляна Павлова и Томислав Дончев, обаче не би било възможно без доставката на влак от Румъния, който да развие въпросната скорост. Обществена тайна е, че на местна почва просто няма такива вагони. Скоростта все още е в бъдеще време, тъй като единствените вагони, които могат да достигнат скорост 160 км в час – спалните вагони турско производство, все още не са в движение.

Всичките 30, вече пословични нови спални вагона на БДЖ вече са на местна почва, но все още нямат жп Акт 16. Уверенията на новия транспортен министър Кристиан Кръстев са, че това ще стане през май, тъй като вече е стартирана процедурата по издаване на разрешение за въвеждане в експлоатация, което се издава от Железопътната администрация към министерството. Спалните вагони ще се движат по линиите от София към Варна, Бургас, Добрич и Силистра, като надценката за легло във влака ще бъде 10 лева над пътническия билет. Вагоните обаче няма да напускат територията на страната, въпреки че спалният вагон изначално е подходящ за дълги пътувания в чужбина. Това твърди както изпълнителният директор на БДЖ Велик Занчев, така и изпълнителният директор на пътническото поделение Георги Иванов. Причината е, че те са закупени с пари от капиталов трансфер от държавата и ако излязат в международно съобщение, това ще се води нерегламентирана държавна помощ, тъй като договорът на „БДЖ – Пътнически превози“ е за социална услуга, а превозите в чужбина са по-скоро с търговска цел. Общата стойност на договора е 32.2 млн. евро без ДДС. Вагоните са платени почти 100%, като в момента се изчислява неустойката, която ще плати производителят, като по думите на Занчев тя ще бъде около 2 млн. евро.

Една исторически придобивка   Спалните вагони на БДЖ, изработени от турския вагоноремонтен завод TÜVASAŞ, се превърнаха в истинска историческа придобивка за железницата. Заводът печели обществената поръчка през 2008 г. През втората половина на 2009 г. министерството вече се ръководи от ГЕРБ и първият им транспортен министър Александър Цветков обяви предишната поръчка за рециклиране на 30 спални вагона от швейцарската компания „Арвекс“ за скандална, а срещу един от бившите изпълнителни директори на БДЖ – Христо Монов, започна разследване и наказателно производство. Така Цветков подписва договора с турския завод, като сроковете за изработването им е средата на 2012 г. Проблем обаче се оказва сертифицирането на вагоните, като междувременно наличните спални вагони на превозвача дотолкова са амортизирани, че компанията вече не може да предлага тази услуга на клиентите си.

Леко, епично  „Техническите изисквания за изработката към датата на договора не са тези, по които сега се издава сертификацията“, се опита да обясни директорът на Изпълнителна агенция „Железопътна администрация“ Веселин Василев. Причината е, че в хода на договора се взема решение новите вагони да отговарят на последните европейски изисквания, които ще са задължителни от 1 юни 2017 г. Така паралелно с изграждането им тръгва тромава съгласувателна процедура за получаването на европейски лиценз. По думите на Ерол Енал, изпълнителен директор на TÜVASAŞ, забавянето е дошло от производителите на части, които все още са работили по старите стандарти и е трябвало да актуализират продукцията си по новите европейски изисквания. „За нас беше въпрос на престиж. Тази поръчка може да ни доведе нови клиенти, тъй като в Европа все още няма подобен вагон, изработен по всички най-нови европейски стандарти“, отговори Енал на въпроса защо не са поискали актуализиране на цената, след като се е разбрало, че техническите спецификации по договора ще трябва да бъдат променени. Сега остава вагоните наистина да тръгнат по българските жп линии. Въпреки че няма да излизат извън територията на страната, скоростта на българския жп транспорт (все пак за вагоните ще са нужни и подходящи скоростни локомотиви) предразполага към нещо повече от дълга дрямка.