Спри! Виж детето, чуй детето и ако не идва проблем, премини!

16
Добави коментар
nicky
nicky

„Малки деца – малки проблеми, големи деца – големи проблеми“ – популярната фраза от гледна точка на децата е невярна. Проблемите и затрудненията, които изпитват децата ни, са сериозни, големи и често неразрешими за самите тях, без значение на каква възраст са.

Грижите на малките деца (от 6 до 12 години) са свързани с трудности или неспособност за адаптация към новата среда – училищната, докато проблемите на по-големите (12-18 години) са свързани с „кризата на порастването“ и неспособността да се справят с противоречивите преживявания и настъпващите психологични и физически проблеми.

Тези трудности и неспособности на децата ни често се изразяват в проблемно поведение.

Проблемите на децата обаче са свързани не само с възрастта и социалната среда (училище, връстници, улицата, групата), проблеми има и вкъщи – с родителите и семейството, с които често и децата, и родителите не могат да се справят по никакъв начин. В такъв случай е нужна професионалната помощ на специалисти.

Например когато родителите се карат помежду си, те по правило въвличат и децата в тези спорове. Естествено, това е голям проблем за децата и те го изразяват по различен начин – при малките изразяването често представлява физическо неразположение, докато при по-големите е проблемно поведение.

По проекта „Комплексна програма от грижи за деца и юноши в риск“ се очаква 200 деца от 6 до 18 години и 400 родители в София да получат необходимата специализирана подкрепа, съобщиха на пресконференция днес от фондация „Асоциация Анимус“.

Проектът се финансира от Норвегия, Исландия и Лихтенщайн чрез финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, каза посланикът на Норвегия у нас г-жа Тове Скарстейн.

Различните програми по проекта, който се подкрепя от Столичната община и от Агенцията за социално подпомагане към министерството на труда и социалната политика, ще продължат до април 2011 г.

„Това е начин да осигурим бъдеще за младите хора и да ги задържим в училище. Програма включва многодисциплинарен подход. Доволна съм, че стартира тази програма и искам да кажа, че тя е много навременна в София и че съм доволна, че нашата страна подкрепя този проект“, каза още нейно превъзходителство Тове Скарстейн.

„По проекта безплатно ще бъдат консултирани юноши с проблемно поведение или себедеструктивни симптоми, употребяващи алкохол, наркотици, както и техни връстници с булимия и анорексия, включително проституиращи деца“, каза Мария Чомарова – директор на „Асоциация Анимус“.

Програмата учи и самите деца, и родителите как да разпознават опасните за здравето симптоми и как да се справят с тях.

Колко от нас знаят, че съществуват детски банди в София, че ежедневно юноши правят опити за самоубийство, че, че… децата ни имат куп проблеми, за които родители и общественост дори не подозират.

Мария Чомарова сподели тревожни впечатления от практиката си на детски терапевт. По думите й всеки ден тя слуша за детските банди в София, които се бият помежду си на живот и смърт, за групите „готи“ и „емо“ и страшните истории около тях, за войната между „пънкарки“ и „кифлички“.

По думите на госпожа Чомарова всеки себеуважаващ се емо трябва да е направил поне един опит за самоубийство в живота си. Не всички опити са успешни, разбира се, но ако не направиш опит за самоубийство, никакъв емо не си, разказа още експертът.

Програмата е в помощ и на родителите.

„Тези юноши имат родители, но в даден период не могат да общуват с тях, защото са неразбрани и трябва да им бъда оказана помощ“, посочи Чомарова. „Често родителите нямат представа как се чувстват децата им и как да общуват с тях в юношеския период, когато в тях живее едно бебе и един възрастен.

„Родителите трябва да се научат да разчитат симптомите (анорексия, наркомания, училищен тормоз), които са различни и няма едно тълкувание на всеки отделен. Трябва да си отворим очите и ушите за децата. Твърде късно е, ако детето вече отпада от училище“, предупреди Мария Чомакова.

Тя допълни, че тези деца изпадат в депресия и чрез поведението си показват, че се чувстват зле и са самотни. Родителите на един емо например не знаят, че могат да разчетат настроението му по обувките му.

За съжаление много от родителите не разбират децата си на 12-14 години, а на тази възраст децата имат проблем с идентичността и групата на връстниците е изключително важна за тях, посочи Мария Чомарова.

За целта на програмата ще бъдат обучени 88 педагогически съветници от общинските училища в 24-те райони на София, посочи Ирена Димитрова, директор на Дирекция превенция, интеграция, спорт и туризъм“ към Столична община. Тя посочи, че програмата е стъпка към създаване на по-мащабна подкрепяща среда около училищата.

Къде човек (родител или дете) може да намери помощ и подкрепа, да се довери на някого без страх?

[email protected]
тел. 983 52 05; 983 53 05; 983 54 05
За среща със специалист може да се обаждате предварително всеки ден от 9.00 до 17.30 часа, без събота и неделя.

За спешна помощ звънете на Горещата телефонна линия за пострадали от насилие
981 76 86 денонощно