Обучение на непослушно хъски (Решение на проблема)

2
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

15.04.2013

„Доброто куче е умореното куче” – това важи с пълна сила за хъскито. Вашият космат приятел има нужда от всяка възможност да изгори малко калории и да поддържа интереса си – а ако зависи от нас, това не бива да включва изяждане на дистанционното или телефона, копаене по седалките на дивана, килима или на двора.

 

Тренировката е един добър начин да се поддържа вниманието на едно хъски, като по този начин се редуцира енергията му. Проблемът лежи в това, че тази порода се слави като „трудна за обучение”. Нима? Сибирското хъски не отстъпва по интелигентност на другите породи кучета. Разликата идва от нивото на концентрация – при хъскито тя е много ниска. Вниманието на едно такова куче може да бъде задържано само за кратко. Отвъд този момент насилственото продължаване на обучението на сибирското хъски е безсмислено. Затова и тренировъчните сесии трябва да бъдат съобразени с кучето – те трябва да бъдат кратки, но максимално интересни и разнообразни и да завършват с награждаване с лакомство за постигнатия успех.

 

Игри, игри, игри – това е идеалният начин да се поддържа вниманието на едно хъски. Така не само се изразходва енергия, но и желанието на кучето да се заеме с личните вещи на собствениците си, когато е само, драстично намалява. На какво може да се играе с едно куче? Отговорът е – на почти всичко! Дайте воля на въображението си:

   хвърляне на пръчка или любимата топка на поляната, в басейна, езерото или морето

   скриване на лакомства из къщата (особено когато кучето е само у дома, това го занимава за известно време)

   игра на фризби

   игра на криеница – подавате на кучето команда „на място”, скривате се из къщата и повиквате кучето да ви намери

   хвани зайчето – нужен е лазер или друг източник на светлина

   игра на борба – страхотен начин за разтоварване

   преодоляване на препятствия

   и всичко друго, за което можете да се сетите сами.

 

Разходката не може да замени напълно играта с кучето, нито е достатъчна да изразходи напълно енергията на животното, за да не може то да я насочи към неподходящи цели. Тя трябва да се само една част от ежедневните занимания с хъскито. Колко трябва да продължи разходката, можете да прочетете в статията „Колко дълго да разхождам кучето си?”.

 

Оставянето на кучето в клетка или ограждение на двора, докато собствениците му са на работа или на училище, никога не бива да се използва като самостоятелен метод за справяне с деструктивното поведение. Преди хъскито да престъпи прага на металния си дом, то трябва да е напълно изтощено и изморено. Не оставяйте сибирското си хъски завързано, пуснато на двора или затворено у дома или в ограждение без да сте изразходвали енергията му по някой от споменатите начини. Когато се наложи да оставите любимеца си сам, се погрижете да има играчки, с които са се забавлява. Една добра идея е големият кош с играчки, оставен на разположение на кучето – в него трябва да има кокали за дъвчене, направени от кожа, топки, гумени играчки, въжета за кучета и др. Кучето трябва да се стимулира да играе само с предмети, извадени от коша – използвайте ги редовно по време на игрите си заедно. Алтернативният вариант е да се сдобиете с поне 10-тина различни играчки, които да държите прибрани. Всеки път, когато излезете, оставяйте на своето хъски 3-4 от тях, като всеки път избирате различни, за да задържите интереса му.  

 

Сибирското хъски не е куче за всеки. Неговият собственик трябва да е също толкова енергичен и готов за забавление, колкото своя любимец.  

 

Непослушно хъски – Причини за поведението

Ралица Грънчарова

 

 

Още за кучета:

„Страх от изоставяне у кучето“

„Обучение на кучето в подчинение“

„Не ми яж обувките! Не дъвчи мебелите!“

„Обучение на кучето: Защо кучето не ми се подчинява?“