Как се празнува Великден по света

32
Добави коментар
kati
kati

По традиция у нас на един от най-хубавите пролетни празници – Великден, трапезата е отрупана с вкусни ястия от агнешко месо, свежи салати, сладкиши и козунаци.

Един от най-веселите ритуали е боядисването на яйцата, което се прави сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота.

Първото яйце задължително е червено – с него се рисува кръст върху челата на малките деца, за да са здрави и силни. То се пази до следващия Великден.

Второто яйце – също червено – се оставя в църквата след литургия в нощта срещу празника. С останалите яйца, украсени според вкуса на домакинята, семейството и близките се чукат, като се пожелават късмет и здраве.

Интересно е, че вечерта преди Великден яйца боядисват дори мюсюлманите роми.

На празника на Аленото яйце – Къзъл емурта, децата се чукат с тях, а най-възрастната жена събира черупките и ги хвърля в огъня с пожелание за здраве.

В Родопите, особено в района на Чепинско, християните раздават боядисани яйца на комшиите си мюсюлмани.

А в с. Драгиново пък българите, които изповядват тази религия, боядисват яйца, но на Гергьовден.

На другия край на света, в Австралия, са особено популярни шоколадовите и захарните яйца. Те се правят и много големи, и миниатюрни, във формата на зайче или билби – торбесто животинче, подобно на мишка, което за австралийците се превръща във великденски символ на страната им.

Празничното меню включва печено агнешко, телешко или пилешко със зеленчуци на скара – картофи, моркови, тиква, грах или броколи.

За десерт се поднася традиционният великденски сладкиш „Павлова“ от целувчено тесто, украсено с киви, ягоди, ананаси и мандарини. Много популярни са горещите кифлички, с които австралийците закусват преди църква.

В САЩ семействата също непременно посещават църква. Обядът след това се състои от шунка с ананас, картофи, плодови салати и зеленчуци.

Децата получават кошнички, които „Великденското зайче“ от ранно утро е напълнило с шарени яйца, шоколади и бонбони.

В Америка е много популярна и игра, при която малчуганите се надпреварват да търкалят боядисаните яйца по наклонена ливада.

Най-голямото такова състезание се устройва на поляната до Белия дом, където идват стотици малчугани със своите великденски яйца.

В Полша на красиво украсената великденска трапеза се слагат студени месни закуски, сред които най-тачен е белият колбас, подправен със сол, пипер, мускатово орехче, чесън и майорана, и поднесен с цвекло.

Нареждат се домашни печива и сладкиши, от които най-вкусни са маковите щрудели и направеното от разтопена захар агне в памет на Христовото възкресение.

Само на този празник се поднася и специалният хляб „пасха“, изпечен от ръжено брашно с мая. Отгоре той се маже със свинска мас и се украсява с кръст от тесто.

За Великден шведите украсяват домовете си в жълто, зелено и бяло. На трапезата им има ястия, които не се отличават особено от коледните.

По-особено внимание се обръща на бонбоните и сладкишите. Великденските яйца се правят от картон с голям, красив бонбон вътре. Много старо и необикновено е и финландското ястие мямми – сладко печиво от ръжено брашно с препечен до кафяво малц.

Мямми се пече в картонени кутийки, напомнящи кора на дърво, и се поднася като десерт със сметана и захар.

Финландците посрещат Великден и с традиционната „пасха“ – вид чийзкейк от извара и сметана, които се пресоват в специален съд с формата на пресечена пирамида. mammi 2

В Германия на Велика събота се устройва „погребението на постната супа жура“, а сельодката, която също е част от постното меню, се закачва на дърветата.

Пекат се сладкиши от брашно, мляко, яйца и стафиди, плетени подобно на нашите козунаци. Закуската непременно е семейна, а децата намират скрити из целия дом великденски кошнички, пълни със сладкиши, шоколадови зайчета и малки подаръци.

На големия празник италианските католици непременно се гощават и с агнешко. За гарнитура се поднася печен в жар артишок – апетитно неаполитанско изобретение. То прекрасно си пасва с агнешки бъбреци, задушени със сирене, грах и яйца. Италианският великденски козунак се пече във формата на гълъб и се нарича „коломба“

Във френска Швейцария украсяват изворите с гирлянди от боядисани яйца, клонки и ленти. Странен е и древният обичай през Страстната седмица църковните камбани да напускат страната, за да „отидат“ в Рим. Връщат ги на Великден, като на срещнатите по пътя деца се подаряват шоколадови камбанки и раковини.

 

Великденски козунаци и десерти

К о з у н а к      п л и т к а

Приблизителна цена: 7,50 лв.Време за приготвяне: 2 ч + 1,5 ч престой ПродуктиПродукти за 8-10 порции 1 кг брашно 250 мл прясно мляко 1 кубче мая 250 мл олио 1 шепа стафиди 1 ванилия 300 г захар 6 яйца За намазване: 1 яйце захар

Към пресятото брашно се прибавя прясното мляко с разтворено в него 1/2 кубче мая. Добавят се и олиото, като част от него се оставя за месенето, стафидите, ванилията и захарта. Меси се енергично и дълго. Добавят се малко брашно с яйцата, останалата мая и двете теста се смесват, като се поливат с по малко олио. Меси се дълго и от време на време тестото се удря в плота. Оставя се да втаса на топло 1 и 1/2 часа. Намесва се отново и се маже с олио. Разделя се на 3 части, които се сплитат на плитка. Оставя се да втаса, маже с яйце и се ръси със захар. Козунакът се пече в силно загрята фурна.

Елеонора Николова от с. Хърлец

С л а д к и “Крепостни стени”

Приблизителна цена: 5 лв. Време за приготвяне: 40 мин + 1 ч престой Продукти за 5-6 порции 280 г брашно 250 г масло 50 г пудра захар 3 жълтъка

За украса: 3 белтъка 250 г захар 3-4 с. л. конфитюр от кайсии лимонов сок

Брашното се смесва на трохи с нарязаната мазнина.

Размесва се с пудрата захар и жълтъците, след което тестото се оставя 1 час на студено.

Тестото се разточва на лист 2-3 мм и се изрязват кръгчета с чашка.

На дъното на тавата се слага хартия. Фурната се загрява до 180 градуса. Белтъците се разбиват на сняг със захарта.

Сместа се слага в шприц с форма звезда (целувка) и се шприцова по края на сладките венец от целувки.

Пекат се 12-15 минути или до златисто. Оставят се да изстинат.

Конфитюрът с лимоновия сок се затоплят и се слага по малко в средата на сладките.

Оставят се да изсъхнат.

Севдалина Нейкова от Попово

В е л и к д е н с к и       к е к с ч е т а в яйчени черупки

Приблизителна цена: 5 лв. Време за приготвяне: 45 мин Продукти 6 яйца 100 г стафиди кората на 1 лимон 200 г масло 300 г брашно 300 г пудра захар черупки от 20 яйца

Черупките се боядисват с различни цветове боя за яйца.

Маслото се разбива с половината захар до пяна. Един по един се добавят жълтъците, а след това стафидите и настърганата лимонова кора.

Белтъците с останалата захар се разбиват на сняг и се изсипват постепенно към жълтъчната смес. Добавя се брашното и се разбърква добре.

Яйчените черупки се напълват с кексовата смес до 2/3 от обема им. За да не се накланят, дъното на тавичката се застила с морска сол и в нея се правят вдлъбнатини, в които се поставят черупките. Кексчетата се изпичат на умерена фурна до златисто.

Гергана Ламбрева от Пазарджик

В е л и к д е н с к и        с л а д к и със стафиди Приблизителна цена: 6 лв. Време за приготвяне: 1 ч 10 мин Продукти за 18-20 броя 100 г стафиди сок и кора от 1 лимон 1 кг брашно 1 чаена чаша захар 1 чаена чаша олио 1 ч. л. сода бикарбонат щипка сол 30 г орехи ванилия

Стафидите се напръскват с лимонов сок.

От останалите изброени продукти и 1 чаена чаша вода се замесва тесто.

Разточва се на кора с дебелина 1 см.

С формички се изрязват сладки, нареждат се в намаслена тава и се пекат около 30 минути до зачервяване.

Любомира Калчева от с. Баня В е л и к д е н с к и          в е н ч е т а Приблизителна цена: 6,50 лв. Време за приготвяне: 2 ч 10 мин Продукти за 10 порции

300 г масло 150 г захар 1 кубче мая 500 мл прясно мляко 3 яйца 1 ванилия 500 г брашно

За плънката:

100 г захар 200 г стафиди канела

Разтопеното масло се разбива със 150 г захар. Маята се разтваря в прясното мляко.

Продуктите се смесват и се прибавя брашното. Тестото се меси, докато почнат да излизат мехурчета. Оставя се да втаса. Откъсват се малки парчета и всяко се разточва на правоъгълна кора.

Поръсват се със захар, канела и стафиди. Навиват се на рула и се завиват на кръгче като гевречета.

Венчетата се нареждат в намаслена тава и се оставят да втасат. След 30 минути се намазват с жълтък и се поръсват със захар.

Пекат се в умерена фурна. Всяко геврече се поднася със сложено в средата великденско яйце.

Зорница Кирова от Варна

Още в новия брой на списание „Кулинарен журнал“: