Несторов: Липсата на практическа насоченост е основен проблем в образованието

1
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

На среща със студенти кандидатът за народен представител от Движение за права и свободи за 23-ти МИР Александър Несторов обсъди с тях основните проблеми, свързани със социално-битовия живот в Студентски град, нивото на образование и мерките, които трябва да се предприемат за реализиране на младите специалисти, напускащи студентските скамейки.

Инфраструктурата в Студентски град като пътища и междублокови пространства не е била приоритетна в последните години. Не се поддържа уличното осветление, което създава предпоставки за зачестилите грабежи и хулигански прояви над студенти в района.

Битовите условия, с които трябва да свикват студентите, обучаващи се в най-престижните университети на България, с много малки изключения са под всякаква критика, смята Несторов.

Развитието на района се диктува по-скоро от интереси, обвързани с бизнеса, вместо в съгласие с желанията и възможностите на самите млади хора. В този аспект фондовете, гарантиращи средства от Европейския съюз, могат да изиграят съществена роля, но не и без участието на контролни органи в лицето на студентски и академични съвети.

От друга страна, нагласата е, че методът на образование не се е променил пропорционално с развитието на обществото през последните няколко десетилетия. Дискусията извади наяве опасенията, че чисто академичните и остарели методи на обучение не дават напълно адекватна подготовка на студентите за бъдещия им сблъсък с динамичното всекидневие на работещия човек.

Липсата на повече практическа насоченост в образованието беше идентифицирана като основен проблем. Наред със стажовете по институции и бизнеси, към които се проявява огромен интерес, могат да бъдат предложени и допълнителни мерки с цел подобряване практическа подготовка и създаването на насока за студентите.

Ангажиментът чрез законодателна инициатива да бъдат създадени облекчения за бизнесите, които наемат току-що завършили, би елиминирал едновременно дефицита на кадри за бизнесите, нарастващата младежка безработица и също така би подобрил конкурентоспосбността на съответните бизнеси.

Тъй като младите хора са най-ценният капитал на България, трябва да бъдат създадени максимално много предпоставки за повишаване качеството на образование и битовите стандарти.

България