Полезна захар – може ли да има такава?

1
Добави коментар
black_tulip
black_tulip

Полезна захар – може ли да има такава?

неделя, 24 февруари 2013 08:43

Written by black_tulip

Едва ли има нещо по – обсъждано от захарта, особено когато се говори за здравословно хранене и диети. От малки знаем, че да се употребява захар е не само вредно, но и прекомерната употреба на сладкиши води до промяна на теглото в посока нагоре.

 Всичко това е вярно, когато говорим за бялата захар, но дали има и друга „полезна” захар, с която можем да я заменим? Бялата захар, с която сме свикнали и която употребяваме, е наистина „бяла смърт”, тъй като в нея не се съдържат абсолютно никакви полезни за организма ни вещества. Бялата рафинирана захар се произвежда от захарно цвекло и извлича се по промишлен начин. За да се получи захарта, с която сме свикнали тя преминава през различни технологични процеси, които в крайна сметка извличат от нея всички витамини, минерали и други полезни вещества, като в края на процеса бялата захар съдържа единствено захароза. Не така стои въпроса обаче с кафявата, нерафинирана захар.

Тази захар се извлича от тръстиката и се получава при първата кристализация на тръстиковия сироп. В кафявата захар се съдържат калций, желязо, фосфор, магнезий, калий и което е по – важното – захарозата в нея е с 10% по – малко, отколкото в бялата захар.

Нерафинираната захар се различава от бялата както по цвят, така и по формата и големината на кристалите и по карамеления аромат.

За съжаление, характерния кафяв цвят на нерафинираната захар може да ви подведе и да закупите продукт, който изобщо не е нерафинирана захар, а просто кристална захар, която е оцветена с меласа (деликатесна захар).

Затова е добре, когато купувате кафява захар да обърнете внимание и на формата на кристалите (при нея са в по – едри и неправилни форми или малки бучки), освен това нерафинираната захар има карамелен аромат и е малко по – влажна в сравнение с бялата рафинирана захар.

Полезна захар – може ли да има такава?

5.00 / 5

5

1 / 5

2 / 5

3 / 5

4 / 5

5 / 5

1 vote, 5.00 avg. rating (97% score)

Comments

Leave a Reply