Въжета за катерене – други критерии за класификация

2
Добави коментар
ex3m.bg
ex3m.bg

В предишната статия разгледахме видовете въжета за катерене според еластичността и размерите им. Сега ще обърнем малко внимание и на някои други критерии, според които те се класифицират и според които можете по-добре да направите своя избор кое въже е най-подходящо за вас и вашите нужди.

Сухи или стандартни въжета

Някои въжета са обработени по специален начин, за да не могат да поемат вода. Нещо подобно на водоустойчивите дрехи или обувки.  Тези въжета се наричат “сухи” и се използват за ледено катерене или за катерене при условия, при които се очаква да има много вода и ако температурите са ниски, въжето може да се превърне в едно дълго парче лед. По принцип качествата на въжетата не би трябвало да се губят, когато се намокрят, но ако поемат вода лесно, това значително увеличава теглото им и тогава с тях се катери много по-трудно. Но ако не предприемате някакви екстремни експедиции и използвате вашето въже за стандартно скално катерене, определено нямате нужда от сухо въже.

Двуцветни въжета

Тези въжета са уникални с това, че цвета или шарката им се променят на половината от дължината им. Почти всяко въже за катерене се продава с някакъв белег, който обозначава средата му, но повечето се износват с времето и се заличават. Но при двуцветните винаги е лесно да намерите средната точка. Важно е да знаете къде е средата на въжето, защото така лесно ще си направите сметка дали може да се спуснете обратно на едно въже или имате нужда от две.

Брой на паданията

Стандартът за броя на паданията на въжетата се определя от UIAA (International Union of Alpine Associations), където поставят критериите, които всяко въже трябва да покрива, за да бъде “СЕ” сертифицирано, което пък най-общо означава “Този продукт е годен за използване за това, за което е предназначен”. Това означава, че въжето може сигурно да издържи толкова на брой падания. Стандартът поставен от UIAA е за 5 падания за единичните и половинките (двойните) въжета и 12 падания за близначните. Често обаче ще видите въжета, за които е посочен доста по-голям брой брой падания. Тази бройка се дава от производителя, но все пак въжетата се тестват според критерия на UIAA. Хубаво е да имате някаква статистика за броя на паданията, които сте имали с едно въже, за да може да следите неговото износване. Броят падания е доста различен за различните размери въжета и различните производители. Най-добре е, когато избирате въже да направите малко проучване и да изберете такова, което отговаря най-добре на вашите нужди и вашия стил на катерене.

Добавете коментар