Поредна сделка за „Кремиковци“

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Според повечето представители на металургичния сектор новият собственик е свързан отново с Първа инвестиционна банка, която финансира първата покупка на активите

© КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ

Според източници цената е между 180 и 200 млн. евро. Бившият металургичен соцгигант „Кремиковци“ отново ще смени собственика си. Комбинатът не работи от години, а самата компания беше обявена във фалит, земята и сградите купени, а голяма част от машините бяха нарязани на скрап от сегашния притежател на активите. Сега предстои нова смяна на собствеността, която се вижда от съобщение до Комисията за защита на конкуренцията. В него фирмата „Крис мит“ уведомява за намерението си да придобие 100% от капитала на собствениците на активите „Елтрейд къмпани“, „Надин металс трейд“ и „Валпет консулт“.

За планове за продажба на остатъците от „Кремиковци“ се заговори преди няколко месеца. Съобщението до антимонополното ведомство е сигнал, че сделката е договорена и ще се случи, като се мине през продажба на самия собственик. Цената не се обявява, но според два независими източника на „Капитал Daily“ тя е между 180 и 200 млн. евро. Това е повече от сумата, която „Елтрейд“ плати преди две години за активите, въпреки че голяма част от тях бяха продадени като метални отпадъци, а производство въобще няма. Купувачът също е странен – фирмата е с миниатюрен оборот от 7 хил. лв. през 2011 г. и е с мажоритарен собственик със съдебно минало (виж карето). Според повечето представители на металургичния сектор новият собственик е свързан отново с Първа инвестиционна банка (ПИБ), която финансира първата покупка на активите. Доказателства за връзката обаче липсват, а от банката не коментираха.

Кой продава

Трите компании, които са обект на предстоящата сделка, трудно могат да представляват интерес за купувача сами по себе си. Всички те са с предмет на дейност добив и търговия с цветен и черен скрап и са регистрирани на адреса на бившата административна сграда на „Кремиковци“ в квартал Ботунец. Последните налични отчети показват, че от тях единствено „Надин металс трейд“ отчита печалба за 2011 г. – 1.6 млн. лв., въпреки че приходите й са най-малки – 8.3 млн. лв. За същата година „Елтрейд“ е на минус с 19.5 млн. лв. при 132.5 млн. лв. оборот, а „Валпет“ е с 4.8 млн. лв. загуба (10.5 млн. лв. продажби). Най-ценните им активи са земята и производствените мощности на бившия металургичен комбинат край София.

Връзката на тези дружества с финансовата институция обаче не е само като между кредитор и кредитополучател. Фактът, че зад офшорните собственици на тези, а и на други финансирани от ПИБ фирми изплува едно и също кипърско име, говори по-скоро за това, че банката упражнява непряк контрол върху някои свои длъжници. Справка в Търговския регистър показва, че собствениците на „Елтрейд“ и „Валпет“ – регистрираните в Кипър Bassion Management Limited и Spicata Consulting Limited, се представляват от Лениа Пападопулу. Близката й съименничка Мария Пападопулу пък подписва от името на собственика на „Надин“ Toleedo Associated Limited. Лениа Пападопулу е представител също на Legnano Enterprises Limited, която притежава 7.7% от капитала на ПИБ според сайта на банката. Името й излиза и около друг голям длъжник на банката – ОЦК – Кърджали. Цинковото производство на комбината миналата есен беше купено от „Хармони 2012“ със собственик регистрираната на Британските Вирджински острови Harmonee Holdings Limited, чийто директор е Лениа Пападопулу.

Тайният купувач

За да се проследи логиката на предстоящата сделка, трябва да се върнем две години назад, когато земята и сградите на „Кремиковци“ бяха продадени от синдика на създадената месец по-рано „Елтрейд къмпани“ за сумата от 316 млн. лв. Като собственик на фирмата по онова време се водеше 26-годишният Лъчезар Варнаджиев, който по-късно я продаде на Bassion Management. За покупката на „Кремиковци“ ПИБ предостави заем от 59 млн. евро на „Елтрейд“, а свързаните с нея „Надин металс трейд“ и „Валпет консулт“ получиха съответно 53.7 млн. евро и 56.2 млн. евро. И за трите заема беше учреден залог върху активите на металургичното предприятие в полза на банката. Справка в Търговския регистър показва, че в началото на ноември миналата година „Надин металс трейд“ е подписала анекс към договора за залог с ПИБ във връзка с удължаването на срока на кредита. Според документа падежът се премества с почти две години напред и вместо 30 септември 2012 г. става 20 юли 2014 г. Същата година е падежът и на заема на „Елтрейд“. Именно тази отсрочка дава основания на източници от сектора да предполагат, че сделката цели по-скоро „освежаване“ на експозицията на банката.

„Крис мит“ трудно може да се определи като стратегически инвеститор. Компанията се занимава с търговия, представителство, сделки с недвижими имоти, производство и др. Според отчета за 2011 г. дружеството има едва 7000 лв. оборот и отчита 18 хил. лв. загуба. Единственото нещо, с което се свързва името й, е собственикът й Кристиян Младенов.

Преди няколко седмици се е случило раздвижване в собствеността на „Крис мит“. Въпреки че Младенов остава мажоритарен собственик с 38 дяла от капитала (76%), в средата на март той е продал останалите 12 дяла от фирмата на четирима нови съдружници. Сред тях прави впечатление името на Петър Лещаров, който участваше в управлението на няколко фирми на бившия собственик на „Кремиковци“ Валентин Захариев, като допреди няколко месеца е ръководел тръбопрокатния завод „Интер пайп“. Малък дял има и един от бившите енергетици на „Кремиковци“ Емил Димитров.