Господин И: „Царицата“ на Светлозар Панов

7
Добави коментар
Gospodin_I
Gospodin_I

От доста време Царицата стоеше на нощното ми шкафче, заедно с още един куп книги, чакащи да бъдят прочетени. Една вечер, ей така за разнообразие, реших да прочета първите няколко страници да видя за какво става дума. Страниците станаха 60, а часът 2:30-3:00 докато най-накрая реших да я оставя.

Книгата е завладяваща и интересна макар и на моменти човек да се губи в прекалено многото герои, които не се различават достатъчно помежду си, за да бъдат запомнени като отделни действащи лица.

Ако ви се чете шпионски роман и същевременно ви е омръзнало от бълнуванията в стил Джеймс Бонд, то Царицата е вашата книга. Още повече, че романът разказва за последният интересен период от историята на България, за който знаем прекалено малко – 80-те години и подмяната на социалистическия строй.

Особено доволен бях от безпристрастността, с която авторът разказва събитията. В книгата не срещаме нито Джеймс Бондовци, борещи се за героичното оцеляване на свободния свят, нито Авакум Заховци, които с героична жертва да спасяват постиженията на социалистическата революция. Авторът разкрива и доброто, и лошото както и в България, така и навън – независимо дали е на Люблянка в Кремъла или в Ленгли, в централата на ЦРУ.

Същевременно малко бях разочарован как всички големи глупости, сътворени от българските тайни служби, като убийството на писателя Георги Марков в Лондон или насилствената промяна на имената на българските турци бяха приписани на някой друг, на голямата конспирация – а именно на ЦРУ. Трябва да признаем на Свелозар Панов обаче правото да даде това мнение и да се аргументира, като при това аргументацията му е интересно обвита в повествованието.

Освен това книгата няма ясно очертана кулминация, развръзка и епилог, което я прави малко разочароваща накрая. Но все пак, ако се интересувате от този период и тези събития това не би трябвало да ви спре да я прочетете. Освен това разбрах, че г-н Панов готви и продължение, в което се разказва развитието на България през 90-те.

Препоръчвам ви да прочетете и тези интервюта с автора на книгата – от вестник Класа и от Money.bg.