Обучение на мини пинчер (Хапането)

2
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

27.04.2013

Мини пинчерът е голямо и смело куче по душа, макар и обвит в опаковка на малко кученце – играчка. Той често се опитва да очертае границите на владенията си като лае, хапе или не се подчинява на стопаните си като цяло. Правилното обучение на мини пинчера изисква да се познават добре чертите на породата, за да може да се въздейства на онези от тях, които предпочитаме да се проявяват по – рядко.

 

Бебето мини пинчер е несъмнено една от най – сладките гледки. Неговите големи очи и малко телце предизвикват нескрито възхищение, затова мъникът печели непрекъснато внимание и ласки. Стоп. Оттук започват грешките на собствениците на мини пинчери. Няма нищо лошо в това да се радваме на малкото кученце, но в същото време трябва да имаме в предвид, че обучението на мини пинчера не започва когато той порасне, а напротив – още с първите дни, които той прекарва в дома ни.

 

На бебето пинчер често се позволява да хапе „на игра”. Малките му зъбки все още не са достатъчно остри, за да ни наранят, затова и подобно поведение ни се вижда забавно и дори приятно. Факт е обаче, че същото бебе ще порасне, а с него и зъбките му, които вече няма да са толкова безобидни, а с възрастта става и по – трудно да покажем на любимеца си, че вече не ни е забавно да бъдем хапани. Ако все пак сте пропуснали да научите малкото си кученце на този урок, не бива да се отказвате – едно възрастно куче също може да бъде пълноценно обучено, макар и това да отнема повече време. Всеки път, когато мини пинчерът ви се опита да впие зъбки в кожата ви, използвайте команда „не”. Хапането много често е резултат от разбирането на пинчера, че даден предмет е негов и трябва да бъде охраняван.

 

Ако вашият пинчер не ви позволява да го преместите от любимия му диван, да докоснете купичката му с храна или да вземете играчката му, имате сериозен проблем с подчинението. По правило пинчерите лесно приемат ролята на лидер в своеобразната глутница на семейството на своите стопани. За да не се случва това, те от рано трябва да разберат какво е позволено и какво не у дома. Преди да сложите купичката на своя любимец, го накарайте да седне и да стои търпеливо. Едва когато храната е на земята му подайте команда да стане. Научете пинчера си на командата „остави”, ако той упорито брани играчките си. Бъдете твърди и не се отказвайте, ако кучето откаже да ви послуша. Всяка подадена команда трябва да завършва с изпълнението й – например ако мини пинчерът не желае да седне, можете да опитате да натиснете леко гръбчето му, за да му подскажете какво се иска от него.

 

Използвайте името на кучето преди всяка команда, ако то не ви обръща внимание. Играйте редовно с кученцето, но избягвайте игри, в които то може да прояви агресия или трябва да хапе, като например играта на борба или дърпането на въже. Осигурете му достатъчно гумени играчки, за да не упражнява захапката си върху вас.

 

(Очаквайте продължение…)

 

Ралица Грънчарова

 

 

Още за кучета:
„Обучение на кучето в подчинение“

„Обучение на малкото кученце“

„Агресия у кучето спрямо други кучета“

„Агресия при кучето спрямо хора“

„Обучение на кучето: Защо кучето не ми се подчинява?“

„Хапещо куче – за или против евтаназията?“