Смукане на пръста ~ Нещата от живота

1
Добави коментар

   За кърмачетата е нормално да си смучат пръста. Този инстинкт съществува при детето още преди да се появи на бял свят. Установено е че още в утробата детето смуче пръстите си  и се е случвало да се роди дете със зачервени пръсти от смукане.

Преди се е смятало че това е просто лош „навик“ и се е препоръчвало на майките да се опитат да отучат децата още преди да им е останал за постоянно. Сега се приема че смукането на пръстите е породено от незадоволения инстинкт за сукане, т.е. когато бебето е гладно. Установено е че бебета който са хранени на 3 ч. са много по малко предразположени да си смучат пръстите от бебета който се хранят на 4 часа.

За да се намали вероятността от смукане на пръстите е необходимо детето да се оставя на гърдата най-малко за 15-20 минути или при бебета на адаптирано мляко редовно да се проверява твърдостта и големината на отворите на биберона.Също така не трябва да се намаляват храненията ако детето си смуче пръстите. Потребността от смучене на пръстите е най силна през първите 4 месеца от живота. Тя е обусловена и от наследствеността – бебета на родители който са си сукали пръстите са по податливи.

   Не трябва да се бърка гризането на пръстите и юмручетата при никненето на зъбите/около 4-5  месец/ с смукането.

   Отражение върху зъбите: смукането на пръстите често довежда до изкривяване на горните млечни зъби на вън, а долните се изкривяват навътре.Колкото по настървено детето си суче пръстите толкова изкривяването е по голямо. Изкривяването зависи и от положението на пръстите в устата . Това изкривяване само че не се отразява на постоянните зъби, ако детето престане да суче пръстите си преди 6 годишна възраст/когато поникват/, както става в повечето случай.

 За използването на силови методи за прекратяването на сукането има много примери, и макар често да дават ефект в последствие се стига да пренасочване на „навика“ към друг обект- детето започва да си гризе ноктите. Такива методи са намазване на ръцете с нещо горчиво, слагане на ръкавици, дори вързване на ръцете.

При децата над годинка смученето на пръстите вече се превръща от инстинкт в успокояващо средство/примерно когато заспива/За да се избегне когато детето тръгне да си суче пръста е добре да му се дава някаква играчка която да му отвлече вниманието от ръцете.При по големи деца но 5-6 години може да се използва и обещанието че ако престане ще получи награда.Инстинктът обикновено изчезва между 3 и 6 година.