Татуираните българи: Версия „Философ“

1
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Източник: Христо Узунов/ Div.bg

Вторият гост в рубриката ни „Татуираните българи“ е университетски преподавател, който не се интересува от общественото мнение. Татуировките му пък в никакъв случай не са емоционални хрумвания. Всичко е обмислено и адски смислено. Прочетете как е приеман Сергей в родните академични среди и как си представя татуирания Ницше.

Как се казваш и какво работиш?

Казвам се Сергей и съм преподавател в НБУ по Философия и Естетика.

Христо Узунов/ Div.bg

Татуировките ти имат ли някаква история, специален повод да ги направиш?

Да. Мислех си отдавна. Още от гимназията. Свързани са с интересите ми към историята, обаче дълго време се колебаех и чудех точно какво и как. Другото, което ме възпираше дълго време, бе, че все пак в юношеските години тялото се променя и исках да бъда сигурен, че няма в някой момент някоя от татуировките да се окаже не на това място, на което е направена.

И в крайна сметка кога направи първата?

Ами, късно. Преди две или три години. След тийнейджърския период и едното наум, което имах, дойде и това, че студентските години не са особено благодатни откъм средства за пилеене. Та трябваше да изчакам просто да дойде моментът, в който мога да си позволя този лукс, защото то си е лукс.

Христо Узунов/ Div.bg“Валкнут“ (възелът на посечените), символ на Один; интерпретация на изображение от викингската епоха, изрязано в камък в Стура Хамарс, Готланд, Швеция; символът в случая е над изображение на човешко жертвоприношение. Надписът „Один“ е взет от заглавието на албума на шведската дет-метъл група Амон Амарт, „With Oden on Our Side“.Разбрах, че имаш идеи да продължаваш да се рисуваш?

Да, да, след толкова години обмисляне много неща ми хрумнаха, пък и то си е краста. Като почне човек, му се ще да не спира.

Намираш ли някаква връзка между философията и татуировките?

Не. Въпреки че това, с което се занимавам, ме улеснява до голяма степен, защото гилдията е много толерантна и разбира всякакви такива ексцентризми. Така че аз не съм най-ексцентричното нещо, което може да се види. Имам предвид философската гилдия, а не гилдията на университетските преподаватели.

А като цяло в академичната среда как те приемат?

Не съм срещал друго освен учудени и стреснати в първия момент физиономии, но не съм сигурен дали е толкова заради татуировките, или заради съчетанието на военни обувки и къса подстрижка. Което изглежда доста хулиганско.

Имаш ли татуирани студенти?

Да, имам. Особени тези, които учат изкуства.

А забелязал ли си някакво по-различно отношение към тях, към по-сериозно татуираните хора?

Не, сред по-младите това даже скоро ще изчезне.

Сред по-младите добре, но когато се срещнат различни поколения?

Ами баща ми например ме загледа след първата татуировка, усмихна се и каза: „Сине, ако трябваше да си с такова нещо, майка ти така щеше да те роди.“ (смее се) Дядо ми пък, който е доста консервативен, дълги години е бил учител по математика, просто разгледа и разпита от чисто любопитство какво трябва да означават тия шарки. Хората, които са важни за мен от различните поколения, не са проявили по никакъв начин неодобрение. Другите просто могат да си гледат работата. Но пак казвам, дали заради външния ми вид, или заради това, че по презумпция работя сред по-интелигентни хора, не съм имал някакви такива неприятни емоции.

Добре, а имаш ли колеги, които като теб са се запалили по татуировките?Христо Узунов/ Div.bgПреработка на резбованите мотиви на фасадата на северния портал на дървената църква в Урнес, Норвегия, направена през 12 век.

Честно да ти кажа, не знам. Имам един приятел, той беше докторант, сега трябва да защитава. Той има много интересни татуировки и се брои за колега, въпреки че не практикува това като професия. Все пак докторантството е извършване на някаква научна работа, така че се брои. Освен него не познавам друг татуиран.

Значи може да се каже, че в академичната среда у нас татуировките не са много популярни?

Ами да, може и така да се каже.

Представял ли си си твоите предпочитани философи с някакви татуировки и какви биха били те?

О, да! Ницше например си го представям силно татуиран и то точно като някой герой от филм за скандинавци. Имаше един филм „Valhalla Rising“. Е, Ницше си го представям татуиран по начина, по който бяха татуирани бойците в началото на филма. Мисля, че много би му отивало и на житейската му позиция, и на имиджа му във философията.

Добре де, ти нямаш проблеми, но много татуирани мъже и жени непрекъснато срещат неразбиране, първоначално стъписване от другите хора…

Да, има го това нещо, особено ако е съчетано с пиърсинги.

Да не би причината да се крие в някакъв визуален шок, който изпитват хората, когато видят татуиран човек?

Вероятно е така. Представи си, че отиваш на театър, влизаш в залата и виждаш някой, който е отишъл с джапанки и бермуди. Няма ли да те шокира, да те стъписа първоначално? Всички си мислят, че така правят изключителните простаци от зората на демокрацията. Аз обаче познавам преподавател, който ходи така неглиже, включително и на академични срещи. Той е чудесен човек, много изтънчен, но не държи на тези работи просто.

Христо Узунов/ Div.bgБерсеркер: берсеркерите са легендарни воини, носещи мечи кожи за наметала, които се сражават без ризници и изпадат в дива ярост (оттам е и английският израз) по време на битка; характерно в описанията им е, че гризяли щитовете си, пак в пристъп на ярост.

Като човек, „преминал“ през доста игли, какво би казал на хората, които много искат да се татуират, обаче ги е страх – от болката, от това как ще ги приемат после, да не им се случи нещо на кожата…

Ще им кажа най-напред да ходят на проверени места при доказани професионалисти. Това изключва разни гаражчета и апартаментчета в крайните квартали. Хората, които работят в големите утвърдени студия, се грижат да спазват някакви изисквания, доколкото могат да се спазват чисто законово, защото това е доста странна ниша. Обикновено тези хора са професионалисти и могат да кажат и да преценят дали за кожата евентуално ще има някакъв проблем. Могат да дадат съвет. Колкото до болката – тя е нещо индивидуално. Там специално няма как да се прецени. Едни ги боли много, други ги боли малко. Трети не ги боли въобще. А общественото мнение е такова, каквото е. Не зависи от страхове и някакви индивидуални желания.

Христо Узунов/ Div.bg

ТАТУИРАНИТЕ БЪЛГАРИ: ВЕРСИЯ „ИТ СПЕЦИАЛИСТ“

Ако и вие сте притежатели на много татуировки или познавате „нашарени“ хора, подходящи за рубриката ни „Татуираните българи“, свържете се с нас във Facebook страницата на Div.bg или на [email protected].