9 май – ярките цветове на Деня на победата

2
Добави коментар

/Поглед.инфо/ Денят на победата. Велик празник, който обединява всички поколения граждани на Русия, сънародниците в другите страни, всички хора на планетата, на които е скъпа паметта за героите на войната.

Актът за безусловната капитулация на нацистка Германия беше подписан в предградието на Берлин, Карлсхорст, на 9 май в 0 часа и 43 минути по московско време. Към вечерта съобщението за победата прозвуча по радиото. Страната го очакваше през всичките 1,418 дни на изключително тежката война. Народното ликуване беше безгранично. На 24 юни на Червения площад се състоя легендарния парад на Победата.За хората, които са могли да видят ветераните през онези години в празничния ден 9 май, картината е останала незабравима. Те излизали на улиците с всичките си ордени и медали. Тогава мнозинството от тях съвсем не са били стари хора. Сега ветераните остават все по-малко, и по-малко, но те, както и преди, са в строя, разказва директорът на руското Военно-историческо дружество Михаил Мягков:

– Както и преди ние се гордеем с ветераните и се опитваме да вземаме пример от тях. Кой, освен тях, ще ни разкаже, какво сме преодоляли по пътя към победата, каква смъртоносна заплаха стоеше пред нашата страна, когато врагът достигна до Москва. Кой още ще ни разкаже, че ние от Москва и стените на Сталинград, от бреговете на Волга стигнахме до Берлин.

В 1965 година на Червения площад в чест на 20-та годишнина на победата се състоя военен парад, който след това стана ежегодна традиция на празника 9 май. Паради се провеждаха и в други градове на страната. От 1990 година славната традиция беше нарушена и този празник се отбелязваше на 5 години. Но след това ежегодните паради отново бяха възродени. И това е много важно, казва психологът и писателят Сергей Ключников:

– Младите хора започнаха да чувстват, че всичко това е обща страна, обща съдба, обща историческа линия. И с това можем да се гордеем. Разбирането, че е имало епохи, когато били важни не само паричните и развлекателните ценности. В определен смисъл това е историческо оздравяване.

В 21 век се появиха нови традиции на празнуването на Деня на победата, инициатори на които станаха младите хора. Например, в акцията „Георгиевска лентичка” вече девета година наред участват милиони жители на Русия и сънародници в 100 страни. Оранжево-черните лентички на ивици от плат, които доброволци раздават на улиците на градове по света, станаха още един знак на памет за Победата.

Тази година за първи път по цяла Русия от Калининград до Владивосток се провеждат маршове на Безсмъртния полк. Млади хора в колоните носят големи портрети на своите любими дядовци-фронтоваци. Централно събитие на 9 май, както винаги, е военният парад на Червения площад. В него ще участват 11 хиляди военнослужещи, повече от 100 единици наземна военна техника и 68 бойни самолети. Вечерта в чест на великата Победа ще има празничен салют.

Източник: Голос России

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели