Вода или безалкохолни напитки

10
Добави коментар
kozmo
kozmo

Много често хора, които по една или друга причина пият малко вода, задават въпроса  „Не мога ли вместо вода да пия безалкохолни напитки?” Може, разбира се. Но големият въпрос тук не е дали може да се заменя водата с безалкохолни напитки, а дали трябва да се заменя. Ако човек е много жаден и трябва просто да утоли жаждата си, наистина за него е важно да пие нещо, макар че някои от безалкохолните напитки на практика не утоляват жаждата, даже я разпалват повече в зависимост от съдържанието си.
Когато човек трябва да прецени дали да замени чашата вода с чаша сок, нектар, газирана напитка, е необходимо да съобрази няколко неща. Първо е нужно да има знания за самите напитки. След това е редно да помисли какво е неговото хранене, спазва ли някаква диета, наложена по медицински съображения или самоналожена с цел запазване на лично тегло или отслабване. Разнообразието на безалкохолни напитки в днешно време е толкова голямо, че ако се започне безразборна употреба, не е изключено да се провали и най-добрата хранителна диета. Всъщност поемането на течности трябва да е част от диетата, защото макар че всички безалкохолни напитки се обединяват под знаменателя „не повече от 0,5 % алкохол”, те са твърде различни по начин на производство, състав, захарност, въздействие.
С оглед на диетите за запазване на ниско лично тегло или отслабване, трябва да кажем, че най-подходящи са зеленчуковите и плодовите сокове, които не съдържат консерванти и добавки на захар. В тях се съдържат биологично активни вещества, като: витамини и минерали, фруктоза, органични киселини, пектин. Ако към соковете се добави захар, нещата се променят и би трябвало всеки да чете внимателно какво е количеството на захарозата. Дори при чисто натуралните сокове е проблем от какви плодове е сокът, поради което зеленчуковите сокове са най-препоръчителни при диети за отслабване. Фаворити сред плодовите сокове са тези от грейпфрут, зелена ябълка, лимони, дини, пъпеши, круши, ягоди. Повечето от тях имат  разхлабващо и диуретично действие, което е важен фактор, когато целта е понижаване на теглото. Внимателно трябва да се използват соковете от дюли, боровинки и малини поради затягащия им ефект върху храносмилателната система.
Нектарите не са за предпочитане при диети за отслабване. Те съдържат по-голямо количество захари.
За сиропите просто трябва да се забрави, независимо че някои хора ги предпочитат разредени с минерална или газирана вода.
Особена група са тонизиращите напитки, които ползваме почти ежедневно поне под форма на кафе или чай. В тонизиращите напитки явно ни съблазнява въздействието на кофеина и забравяме захарите. Много хора пият кафето и чая без захар, но тя не може да се изключи от кока-колата, пепси-колата, редбула и други тонизиращи и енергийни напитки. Напоследък изобилието на подобен род питиета е голямо, по етикетите се обявяват допълнителни съставки като гуарана, Л-карнитин и често забравяме да погледнем количеството на захарите, на въглехидратите или какви точно са подсладителите, а не е тайна, че някои от тях са по-вредни и от захарта.
Газираните напитки, като Швепс, Спрайт, Фанта, плодовите газирани напитки с екстракт от ягоди, малини, къпини; лимонадите, цитронадите и други съдържат захар, киселини, оцветители, аромати, въглероден двуокис и не са подходящи за хора на диети. Прекомерната им употреба води и до нарушения в костната система и потенциален риск от остеопороза.
Нашият съвет е да не се заменя водата с безалкохолни напитки. Известно е, че на ден трябва да се приемат 1,5 – 2 литра течности. Ако не ви е възможно това количество да е изцяло от вода, пийте билкови трапезни чайове без захар, зеленчукови сокове, колкото може по-рядко газирани напитки, а нектарите и сиропите ги оставете за тези, които искат да пълнеят, макар че и на тях не ги препоръчваме за честа консумация.