Проф. Любомир Халачев: Съдебната система от години ни пречи да се развиваме

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Мощната американска икономика не е създадена от крадци и джебчии, а от големи предприемачи, които са използвали най-големите научни открития в работата си, каза в студиото на bTV проф. Любомир Халачев.В България стигнахме далеч в демократичните си разбирания, след като допуснахме в управлението и в парламента да има хора с недостатъчна образованост, твърди ректорът на НАТФИЗ. В същото време умните хора в управлението и парламента са изключение.

Доналд Тръмп казва – за да успееш, не трябва да си жесток, а умен. У нас обаче образованието не се използва за да се развива икономиката, не се инвестира в хората, които утре ще работят и управляват държавата, смята професорът.

Ако човек не може да се изказва и да формулира мислите си как този човек ще управлява, запита риторично Халачев. “Ние допускаме на наш гръб хора без достатъчно образование и опит да стават депутати и да се учат на наш гръб и с наши пари”.

Политиците трябва да могат да говорят, без това да се упражнява тази професия е невъзможно.За съжаление, нито един млад политик не е дошъл при нас да го научим да говори, съобщи ректорът на театралната ни академия.

Не трябва да се допуска един човек, който има власт над милиарди парични фондове, да няма образование, това предопределя и лошите резултати от работата на държавата като цяло, убеден е Халачев.

След изборите обществото трябва да поиска от избраниците си да реформира съдебната система, смята ректорът на НАТФИЗ. “Всичко, което ни пречи да се развиваме, е свързано със съдебната система. Няма развита държава в света, която да няма добре работеща правосъдна система”.

Ние нямаме хора, които да са научени да управляват, смята професорът. В училище добрите ученици се учат да формулират въпросите и да ги излагат пред съучениците си – нещо, което не виждаме като умения в хората от властта. Политиците трябва да кажат какво ще направят, а обществото – да следи дали изпълняват обещаното.

Според него, трябва политиците и партиите да формулират проблемите на обществото, след това да тръгнем да ги решаваме според важността им./БЛИЦ