Selah Sue – душата в сърцето на Европа

8
Добави коментар
chuime
chuime

Искате ли да направите околосветско пътешествие? При това още в този живот? Тогава следете редовно нашата рубрика „Обиколи света с нас”. В нея ще ви покажем различни кътчета на света посредством музиката, която с еслуша там. Ще ви разкажем какво ядат, как танцувиат и на какво се смеят местните. С нас не само ще видите целия свят, но ще го вкусите, помирешете и чуете.

Кой

От Палестина се прехвърляме право в сърцето на Европа. Миналата седмица 23-ия си рожден ден отпразнува Selah Sue.

Тя е една от най-популярните млади жени с китари, които шестват в съвременната музика. В Европа, в Америка, в Австралия и дори в Африка порасна едно поколение от жени между 20 и 30 години, които напълно превзеха мъжкия свят на музиката. Те пишат песни, бунтуват се с текстове, обичат с китари… За съжаление само в България вместо музикални революционерки се роят чалга-кралици, но това е друга тема. Явно нашите проблеми са по-различни от тези на останалия свят и докато те пишат стихове в помощ на Хаити, например, ние си броим любовниците с мерцедеси.

Всъщност Selah Sue започва да се занимава сериозно с музика не толкова отдавна – на 15 години започва да свири на китара и да пише песни. Талантът й обаче е огромен, а гласът – феноменален.

На 17 е, когато я забелязва Milow и я кани да подгрява концертите му. Следват няколко радиоконцерта в Брюксел и тя буквално за една нощ става звезда. На 20 записва първия си албум. Принс (Prince) също се влюбва в гласа на младата белгийка и при последния си концерт в Антверпен я кани да подгрява.

През 2011 е обявена за най-добрата соло изпълнителка в Белгия.

Тя е номер 1 изпълнител и в Холандия, Германия, Франция.

Къде

Белгия граничи с Холандия, Германия, Люксембург и Франция, а на северозапад — със Северно море. Страната има население от повече от десет милиона души и територия от едва тридесет хиляди квадратни километра, което я прави 17-тата най-гъсто населена страна в света.

Белгия се намира на културната граница между Германска и Романска Европа. В резултат на това страната е лингвистично и културно разделена. В нея се говорят два основни езика — нидерландски (често наричан и фламандски) във Фландрия на север и френски във Валония на юг. В източните райони има официално признато малцинство, говорещо немски език, а столицата Столичен регион Брюксел официално е двуезична. Това езиково разнообразие, което често води до политически конфликти, е оставило своя отпечатък в сложните институции и политическа история на Белгия.

В страната не съществуват общонационални белгийски политически партии, а само партии на фламандско- или френско-говорещите. Редовните опити за създаване на национални белгийски партии приключват с не повече от 1% от гласовете. Политическият пейзаж представлява почти огледална политическа система, отразяваща двете водещи езикови общности.

Гъсто населената Белгия е разположена в сърцето на един от най-силно индустриализираните райони в света. Навлязла в Индустриалната революция в началото на 1800-те, сред първите страни в континентална Европа, Белгия развива отлична транспортна инфраструктура от пристанища, канали, железопътни линии и пътища, за да интегрира промишлеността си с тази на своите съседи.

Белгия често е наричана „сърцето на Европа“. Причина за това са не само географското ѝ положение, но и множеството европейски и международни институции със седалище в Брюксел. Това, от своя страна се дължи на отличната транспортна система. Страната има съвременна и безплатна пътна система, свързана е с европейската железопътна мрежа, а Антверпен е второто по големина пристанище в Европа.

Белгийската бира
Съществуват приблизително 125 бирени фабрики в Белгия, като те са класифицират от международни гиганти до малки пивоварни, произвеждащи ограничено количество бира.В Европа само Германия,Франция и Великобритания имат повече пивоварни. Белгийските пивоварни произвеждат около 800 вида стандартни бири. Към тях като се прибавят и бирите произвеждани в ограничено количество те надхвърлят 8700.

Всяка белгийска бира си има фабрична,отличителна чаша.Всяка чаша е с лого или име. Пивоварните обикновено подбират формата на чашите им, за да акцентират върху качеството на техните бири.На пример,чашата с формата на бокал, позволява на пиещият да усеща аромата на бирата,докато отпива от течността. Чашата с формата на лале,е много ефикасна в задържането на пяната.