Булдог (Английски) – PetVet.bg – Онлайн съветник за домашния ти любимец

2
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

12.05.2013

Темперамент:  Намусеният вид и осеяното с бръчки лице на английския булдог крият весело и жизнерадостно излъчване. Това мило и нежно куче съвсем не отговаря на своя външен вид. Лоялно и силно привързано към своите стопани, това куче е идеален компаньон. Поради тромавото си телосложение, английският булдог не е подходящо куче за усилени тренировки или дълги разходки на открито, но е чудесно за отглеждане в апартамент.

 

 

Данни за породата:    Тегло: 25 кг; височина при холката: 38-40 см

  Тегло: 23 кг; височина при холката: 38-40 см

 

 

Външни белези: Булдогът има нисък и набит силует. Височината при холката е приблизително равна на обиколката на черепа на нивото на ушите. Черепът е масивен и квадратен по форма. Лицето е набраздено от множество малки бръчки. Челото е наклонено, така че върха на главата, носа и долната устна са разположени на една мислена линия. Очите са средно големи, кръгли и тъмни на цвят. Поставени са широко. Стопът е ясно очертан, дълбок и широк. Носната гъба е черна. Долната челюст е масивна, заоблена и върхът й е разположен пред горната – прогнатия. Зъбите в предната част на долната челюст са разположени в една права редица, вместо дъговидно. Ушите са розообразни, разположени високо и широко едно от друго. Вътрешната им гънка е видима при поглед отпред. Вратът е широк и се свързва с гърба под формата на арка. Гръбната линия не е права, а двойно извита – първата извивка следва линията на шията, а втората е след перпендикуляра на ребрата през кръста. Широчината на гърба е най – голяма при раменете и намалява значително към таза. Гръдният кош е много широк и дълбок. Гръдните крайници са къси, прави, силно замускулени и перпендикулярно разположени на гръдната кост. Тазовите крайници са по-високо и по-тясно поставени от гръдните. Коленете са леко извити навън. Лапите са големи, компактни и силни. Опашката е къса и заострена в края, носи се спусната. Космената покривка е къса и едноцветна, не се приема черният цвят.

 

 

Здравословни проблеми: Английският булдог често страда от гнойни кожни заболявания. Срещат се заболявания и на гръбначния стълб като хемивертебра и кръстна дисплазия. Брахицефалният синдром е типичен и за английския булдог. Други типични наследствени заболявания при булдога са хидроцефалуса, стеноза на пилора на стомаха, хипотиреоидизъм и рак на аналните жлези. Средната продължителност на живот на английския булдог е 10 – 12 години.

История, произход и предназначение: Данните по въпроса са оскъдни, но от беглите загатвания за булдога може да се предполага, че негов прадед е мастифа. През 12 век Великобритания била център на така наречения спорт „хапане на бикове”. Британските кучета със широки усти, които много наподобявали на днешния булдог, се биели с бикове на арена. Отчасти заради самото забавление, отчасти и заради разбирането, че нахапаният бик имал по – вкусно месо и само така то можело да се предлага в кланиците, „спортът” оцелял във вековете чак до 1835г., когато бил окончателно забранен.