Уроци по хип-хоп танци за деца – Edna.bg

0
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Снимка:
Thinkstock

На 1 юни честваме Международния ден на децата. Този празник води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, която се провежда през 1925 г. в Женева. Днес от екипа на Kidssports.bg ще ни разкажат малко повече за един от най-популярните танци в света, подходящ както за подрастващите, така и за по-малките: хип-хоп.

Хип-хопът възниква като ъндърграунд стил улични танци през 1970 г. и еволюира до един от най-популярните танци в света, обичан от хора на всякаква възраст.

Хип-хоп танците по същество са разработени от танцьори, които танцуват в „свободен стил“ и създават свои собствени танци, състоящи се от уникални движения без строго определен ред. С течение на годините се обособява терминология за конкретни видове хип-хоп движения като Harlem shake, krumping, two-stepping, grinding, booty popping, b-boying, locking, popping, break dancing and street.

Първоначално любителите на танца сами са се обучавали, докато днес вече има танцови студия, предлагащи специално класове по хип-хоп танци и за деца. Децата, които обичат хип-хоп музиката могат да изучат този танц чрез танцовите школи и училищата, чиито преподаватели и възпитаници имат множество награди от турнири и шампионати в България и чужбина. Организират се танцови лагери по време на ваканциите, уъркшопи и семинари.

Хип Хоп танците са много забавни и интересни за децата, и те се отдават на това занимание с огромно желание. Те са една чудесна физическа активност, която изисква много движение. Децата придобиват увереност чрез усвояване на бързи и разнообразни движения и чрез запаметяването на конкретна хореография, като същевременно се подобрява тяхната координация, баланс и ловкост. Ритъмът на музиката също може да помогне за намаляване на хроничната умора и стрес, както и да увеличи самочувствието и увереността.

Освен чувство за ритъм, танците изискват много труд и дисциплина – качества, които със сигурност ще им помогнат във всички аспекти от живота.

Хип хопът предоставя пълната свобода в движенията и възможност за творчество, учи ги как да усещат музиката и същевременно да добавят по частица от някой друг стил, който им харесва. Това им помага да бъдат креативни и да изразяват своите емоции чрез движение.

Разучаването на няколко от най-лесните движения ще ви помогне да прецените дали вашето дете ще се запали по хип-хоп танците.

Най-простите хип-хоп движения за деца включват пристъпване в ритъм, което може да събуди техния усет за хип-хоп. Може да пуснете някои хип-хоп песни, а детето да движи краката си напред-назад в ритъма с музиката. Освен това, то може да завърта и размахва ръцете си в ритъм.

„Докосването на палеца“ е лесно танцово движение, което изисква поне малко гъвкавост и чувство за ритъм. То включва детето да разположи краката си в разкрач на ширината на раменете. Да повдигне десния си крак напред и да го докосне с лявата си ръка. Стъпва обратно и след това повдига същия крак назад и го докосва със същата ръка зад гърба си. Повтарят се същите движения с левия крак и дясната ръка.

Хип хоп танците са подходящи за деца от всички възрасти и чудесен начин да разнообразят своето ежедневие, да се заредят с  много енергия, емоции, настроение и гордост от усвояването на всяка нова стъпка.

Още танцови движения и хореографии вижте във Vbox7.com ТУК.