Мастопатия

17
Добави коментар
svettonchev
svettonchev

прегледана 926 пъти | добавена на 03.06.2013 г.

Болка в гърдите, подуване, зачервяване или оцветяване, отделяне на секрет, уплатнение на гръдната тъкан, възпаление на аксиларните лимфни възли… Всички тези симптоми могат да показват мастопатия.

Днес, това заболяване е най-често срещано на гърдата при жени в напреднала възраст: страдат почти 60-70% от нежния пол. По-възрастната жена, повече рискува да чуе от лекаря такава диагноза.

Мастопатията е доброкачествен тумор на млечната жлеза, който се развива в резултат на нарушен хормонален баланс. Лекарите разделят мастопатията на дифузна и нодуларна. При дифузната мастопатия на гърдата се откриват малки възли, и тази форма на мастопатия се нуждае от терапевтично лечение. Възловата мастопатия, се класифицира като по-тежка форма на болестта, при нея се формира един възел. Фактът, че много често нодуларната мастопатия се счита за преход от доброкачествена към злокачествена форма, и по този начин може да причини рак.

Снимка: marin   / FreeDigitalPhotos.net

Експерти отбелязват, че от мастопатия страдат 2/3 от жените и 90% от тях са предразположени към болестта.

Като оставите настрана паниката, специалистите често препоръчват за решение на проблема със заболяването – бременността и раждането на бебе. Това се дължи на факта, че по време на бременността женското тяло произвежда специален хормон – прогестерон. Извън бременност, жените обикновено не разполагат с него, а в състояние на бременност, той се произвежда непрекъснато. По този начин, в 80% от случаите на мастопатия, жената се освобождава.

Но ако бременност, раждане и продължително кърмене не взлиза в плановете ви, а неприятната диагноза е записана в картона ви, това не е причина да се примирите. Сега има доста голям набор от средства, разработени и произведени специално за справяне с този проблем. Тези препарати са нехормонални и на базата на природни продукти. Обикновено в състава им влизат следните вещества:

   Органически свързан йод, който е най-добър за физиологията на жените. Доказано, че влиза в тялото, може да се натрупва в млечната жлеза и да коригира баланса на половите хормони, като по този начин значително подпомага борбата с мастопатията и другите заболявания на млечните жлези.     Полиненаситени мастни киселини Омега 3. Тези киселини се съдържат само в продукти от морски произход и са в състояние да нормализират баланса на женските хормони.     Хлорофил – предпазва клетките и тъканите на млечната жлеза от различни странични ефекти. Независимо какви са симптомите, не предприемайте самолечение, незабавно се обърнете към мамолог или гинеколог.

 

Етикети

мастопатия, болка в гърдите, зачервяване на гърите, секерт от гърдите, тумор, доброкачествен тумор, рак,