Посещение при гинеколога за начинаещи (част 2)

30
Добави коментар

Интервю с д-р Иван Костов

I-ва САГБАЛ „Света София“

Мобилен тел.: +359 886 398703

e-mail: dr_kostov(at)mamatatkoiaz.bg

 

…проодължение.

 

Годишният гинекологичен преглед ли е единственото време, когато трябва да посетя гинеколог?

 

Не, могат да възникнат множество състояния, заради които трябва да посетите гинеколог. Тези състояния включват следните симптоми:

болка в областа на таза или менструални спазми, които са толкова тежки, че пречат на нормалното протичане на деня ви, независимо, че са само няколко дни месечно;

необичайно силно кървене, при което се налага да сменяте дамската превръзка или тампона по-често от 2-3 часа;

кървене между менструациите;

необичайно вагинално течение, болка, подуване или сърбеж.

 

 

Всички тези симптоми могат да индикират вагинална инфекция или полово предавани болести, които могат да повлияят на възможността за зачеване. Те могат да показват и други състояния, като:

 

Разбира се, ако мислите че сте бременни, свържете се с лекаря си веднага, за да ви помогне да си осигурите здравословна бременност и здраво бебе.

 

Ходете на гинеколог по-често ако:

 

планирате да забременеете;

мислите, че имате полово предавана инфекция или сексуалният ви партньор има такава;

имате здравна история свързана със заболявания на половата система;

майка ви или сестра ви е развила рак на гърдата преди настъпване на менопаузата.

 

Консултирайте се с лекар, ако забележите нагъвания или набръчквания по гърдата, хлътване на зърната или промени на кожата на гърдите, както и течение от зърната, които не се асоциират с кърмене. Също така ако изпитвате увеличена болка в гърдите, дискомфорт или емоционални проблеми преди менструация.

 

 

Как да се подготвя за гинекологичен преглед и цитонамазка?

 

За да получите най-точните резултати е най-добре да насрочите годишният си гинекологичен преглед и цитонамазка 1-2 седмици след менструалният ви цикъл.

 

Вагиналните душове никога не са добра идея, защото увеличават риска от инфекции. В частност е важно да не си правите такива поне 2-3 дни преди прегледа. Също така е хубаво да се въздържате от полови контакти за поне 24 часа преди прегледа.

 

Хубаво е да изпразните пикучния си мехур точно преди прегледа, за да се чувствате по-комфортно. Също така можете да си подготвите папка съдържаща информация за предишни изследвания и т.н. Можете да използвате календар, за да следите менструалния си цикъл, болка, течение или други симптоми, които се проявяват през месеца.

 

Следва продължение…

 

Снимки: stockimages, Michal Marcol, John Kasawa FreeDigitalPhotos.net