Нахут – мощен антиоксидант и идеален за отслабване

25
Добави коментар

Нахут – мощен антиоксидант и идеален за отслабване

Нахутът, по-известен у нас като леблебия, е едно от първите култивирани от човека растения. Представител на семейство Бобови, той се отглежда на места с топъл климат по целия свят, но е най-популярен в Мексико, Индия, Турция и Испания.

Нахутът в Средиземноморието е познат като „Египетска ядка. Отличава се със своите големи, овални и жълти зърна, докато индийските сортове са по-дребни, набръчкани и тъмни. В Мексико, където се нарича Гарбанзо, са култивирани предимно зелени на цвят сортове.

Ядките на нахута са отличен източник на протеини, витамин Е и манган и са особено подходящи за летните горещини, поради ниското съдържание на мазнини: в пъти по-малко от ядки като орехи, фъстъци и др.

Ориентировъчният дневен прием (ОДП) е приблизителен коефициент, разпространен в целия свят, чрез който хората се ориентират по-добре в информацията за хранителното съдържание на различните продукти. ОДП информира за здравословните количества мазнини (и особено наситени мазнини), захари, калории, въглехидрати, белтъчини, фибри, сол и натрий, които е здравословно да приемаме ежедневно.

Спрямо ОДП, една чаша печен нахут (данните са за Гарбанзо сорта, но са приблизително равни и за Средиземноморския тип) съдържа:

Манган – 84% от ОДП
Триптофан – 43% от ОДП
Мед – 28% от ОДП
Фосфор – 27% от ОДП
Желязо – 26 % от ОДП
белтъчини – 29 % от ОДП
фибри – 49 % от ОДП
калории – 14 % от ОДП

Тези, които се стремят да отслабнат, търсят богати на фибри храни. В нахута тяхното съдържание е изненадващо високото – около 1/10 от масата им.

Нахутът е и изключително полезна ядка – количеството на антиоксиданти е буквално смайващо: флавоноидите кверцетин, кемпферол, мирицетин; киселините ферулова, хлорогенна, кафеена; витамин C, витамин Е и бетакаротен. Минералът манган, мощен антиоксидант за митохондриите, които произвеждат енергия в повечето клетки, е в такова количество, че една шепа от ядките осигуряват необходимата дневната доза за организма!

Фибрите и белтъчините са важни елементи в регулирането на кръвната захар. Тези две съставки осигуряват здравословното темпо, с което храната преминава през храносмилателната система и не и позволяват да се разгради твърде бързо или твърде бавно. Това, освен вкусен, прави нахута полезен и за кръвната ни захар. Какво повече да искаме от леблебията?

източник puls.bg

Коментари