Лодки от тиквички – Edna.bg

1
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

Зеленчуци, който не яде…

Снимка:
passionscooking.blogspot.com

Необходими продукти:
4 млади тиквички
2 глави пресен лук

5 скилидки пресен чесън (ако нямате – 2 скилидки стар)
100 г консервирана царевица
шепа пресен грах
шепа пресен зелен боб
2 моркова
1 зелена чушка
1 червена чушка
връзка пресен копър
150 г тофу или някакъв вид сирене
зехтин, сол
кисело мляко за сервиране

Начин на приготвяне:
Измийте тиквичките и ги разрежете по дължина, за да получите ладийки. Издълбайте ги и отрежете ивичка от дъното, за да стоят стабилно. Посолете и оставете да се отцедят.

Нарежете зеленчуците – морковите, лука и чушките на кубчета, пресните скилидки чесън – обелете и смачкайте с нож, почистете граха от шушулките, зеления боб пък нарежете на парченца.

В дълбок тиган загрейте 2-3 супени лъжици зехтин и запържете за кратко лука. Щом стане стъклен, добавете чесъна, разбъркайте и прибавете морковите и чушките, след тях – граха и боба, а накрая – отцедените зърна царевица и вътрешността на една от тиквичките, нарязана на кубчета.

Задушавайте зеленчуците 4-5 минути, като ги разбърквате непрекъснато. Посолете и поръсете шепа наситнен пресен копър. Отстранете зеленчуците от огъня и добавете нарязаното на едри кубчета тофу или сирене.

Наредете в тава лодките и ги напълнете със зеленчуковата смес. Полейте ги с тънка струйка зехтин, покрийте тавата с алуминиево фолио и я сложете в загрята фурна за 50 минути на 180 градуса. В края на печенето отстранете фолиото и запечете отгоре.

Сервирайте тиквичките охладени, гарнирани с още малко зехтин или със сос от кисело мляко с чесън и копър.