Може ли да се предотврати епилептичен припадък?

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Много рядко преди пристъп поведението на човека се променя, по-често той може да добие някакво вътрешно усещане за приближаването на припадъка. Характерното е, че за всеки болен тези предшестващи пристъпа явления обикновено са едни и същи и не се променят. Затова е необходимо човекът да се научи да обръща внимание на тези предпоставки, най-малкото за да успее да се настани на безопасно място. Ако епилептичният пристъп се съпровожда с падане и гърчове, страдащият трябва да легне преди началото му по възможност на нещо меко. Всеки епилептик трябва да бъде разпитан за това какво усеща преди пристъп, защото някои хора успяват да го предотвратят именно благодарение на тези свои усещания. Това могат да го постигнат болните със запазен интелект, при наличие на предпоставки, вътрешни признаци, както и наличие на провокиращи фактори. Някои хора например носят на китката си еластичен бинт и в момента, в който усетят приближаването на пристъпа, рязко го стягат, за да почувстват болка. Същият ефект се постига и когато човек започне бързо да върти пръстена на пръста си или обецата на ухото, като по този начин силно се прищипва. Има пациенти, които са установили, че се постига такъв резултат, като започват силно да удрят китките на ръцете си с твърд предмет. Доста ефективни се оказват бързото ходене или силното стискане на кожата по тялото с пръсти. По този начин вниманието се насочва именно към болката и така се предотвратява или се забавя за известно време вече започващият пристъп. За други много добър начин за забавяне и съответно потискане на припадъка е силното кихане и кашляне.

Внимание!

Ако гърчът започва с едно и също неволно движение на крайника – например сгъване на китките, този припадък може да се потисне с точно противоположно движение – т.е. достатъчно силно да се извие китката нагоре. А и опитът да се задържи китката в покой също може да потисне възникването на епилептичния пристъп. Ако той започва с боцкане в ръката или в крака, може да се прекъсне с много силно притискане на този крайник с другата ръка и въртенето му на различни страни. Ако пристъпът започва с усещането за необичайна миризма, може да се пресече с вдишването на още по-силната миризма на амоняк.

Какво не трябва да се прави

Безсмислено е да използвате методи от народната медицина, а понякога е и вредно. Например – не го покривайте с каквото и да било; не опитвайте да го “опарите” с някакъв предмет; не прилагайте други дразнители, включително рефлексотерапия и иглотерапия. Не опитвайте да му правите изкуствено дишане или непряк масаж на сърцето по време на пристъп. Това е напълно безсмислено. След прекратяване на пристъпа дишането се възстановява. И още веднъж ще повторим – не слагайте нищо в устата му. Някои пристъпи се съпровождат с изразени токсични гърчове, което означава напрежение в мускулите, свити крайници, застиване в определена поза. Токсичните гърчове могат да обхванат и дихателните мускули, което прави дишането невъзможно.

Обикновени тези пристъпи са краткотрайни. Ако обаче се удължат – признак на кислороден глад е посиняването на кожата и
устните. Леко посиняване на устните и триъгълника над тях се случва и при обикновен пристъп, но не е опасно.

Признак на опасност е по-изразеното и разпространяващо се посиняване на цялото лице и другите части на тялото. Но такива тежки пристъпи могат да се случат при непълноценно лечение или при т.нар. епилептичен статус. Това е състояние, при което пристъпът продължава повече от 15 минути или пристъпите следват един след друг, но болният не идва в съзнание в интервалите между тях.

Внимание!

По време на гърча, независимо от спиране на дишането и възможното посиняване на лицето, е безсмислено да са дава на болния кислород или да му се прави изкуствено дишане. Така или иначе въздухът няма да попадне в дихателните пътища заради скованата мускулатура.
Изкуствено дишане уста в уста се налага само при продължително спиране на дишането, но първо се убедете, че няма повръщано. И… не се паникьосвайте. Много рядко се случва най-лошото. Просто помогнете и толкова.

Как да се помогне в такъв момент

Не премествайте болния на друго място, освен ако не е в близост до остри или горещи обекти или електроуреди
При гърч наместете главата на болния върху нещо меко, например сгъната дреха, или сложете ръка под тила му, за да не се удря в твърдия под или в земята. Но в никакъв случай не опитвайте насила да задържите главата и другите части от тялото в неподвижно състояние. Така няма да прекратите гърча, а и болният може да получи травма.

За облекчаване на дишането разхлабете стегнатите части – вратовръзка, колан, презрамки и прочее. Обърнете го настрани или по гръб, за да може да има достъп до въздух. Ако е на леглото, премахнете одеялата и възглавниците.
Не му давайте никакво питие, за да не се задави.

Ако се появи слюнка по устните му, тя може да попадне в дихателните пътища и той да се закашля. Затова опитайте да завъртите главата настрани и дори малко надолу, за да може слюнката да изтече от устата. По време на пристъпа или след него човекът може да започне да повръща, затова обърнете и главата, и цялото му тяло, за да не се задави.

Наместете възглавници или нагънати дрехи за по-стабилна поза. Внимавайте да не се обърне по корем с лице надолу. Ако гърчовете ви пречат да го обърнете – в никакъв случай не прилагайте сила, почакайте да отминат. Може и след това да не бързате да го обръщате, но не спирайте да следите дали няма да повърне и тогава бързо го обърнете.

При епилептичен припадък е възможно болният да си прехапе езика или вътрешната страна на бузите. Някои специалисти препоръчват в такава ситуация да сложите между зъбите на болния лъжичка или някаква омотана в плат пръчка. Не правете това – той може да си счупи зъба или да се задави, ако този плат се размотае. Най-често пристъпът се развива бързо и ако човек вече си е счупил зъба, няма смисъл да слагате каквото и да било в устата му. Практиката показва, че такова “лечение” може да предизвика и други неприятности. Затова не слагайте нищо между зъбите на страдащия. Обсъдете с лекуващия лекар, в случай че това се повтаря. Той ще ви посъветва как да постъпите.

Яна БОЯДЖИЕВА