Био градинарство

45
Добави коментар

Градинарство

Търсенето на био продукти е засилваща се тенденция сред потребителите, които желаят да консумират екологично чисти продукти, без пестициди и други химикали. Независимо дали сте начинаещ в градинарството или имате опит с традиционните практики, отглеждането на био зеленчуци има своите предизвикателства. Така нареченото органично градинарство изисква време за планиране, но веднъж направено, то по никакъв начин не се различава от традиционното градинарство.

Подготовка на почвата

Подготовката на почвата е един от ключовите предизвикателства в био градинарството. Изисква се време, през което всички токсини да се елиминират и почвата да няма никакви следи от неорганични химикали. Обикновено четири или пет години години са нужни, за да се изчистят напълно всички предишни пестициди, торове и добавки.
Следващата стъпка е да снабдите почвата с органични вещества. Добавете в нея тор от листа (листовка), екарисажен тор, фосфорен тор и зелен пясък. Чрез тези съставки вие осигурявате на почвата вещества като аот, фосфор и калий. Понякога е нужно да се добави и вар.
Можете да си направите сами органична почва. Ще са ви необходими обелки от банани, вътрешността на няколко ябълки, черупки от яйца, листа от маруля и други хранителни отпадъци, заедно с накъсани листа и окосена трева. Покрийте земята с 15 сантиметров слой от тази смес. Най-отгоре изсипете 6-7 см тор. Не използвайте кучешки или котешки екскременти, защото те могат да съдържат паразити. Също така избягвайте месо и кокали, които биха могли да привлекат бездомни животни.
Смесете тази органична материя с пръстта в градината, изчакайте най-малко един месец преди да преминете към засаждането, за да може хранителните вещества хубаво да се просмукат в почвата.

Засаждане на растенията

Веднъж засадени, растенията ще пуснат плевели и ще привлекат вредители. За да избегнете това, покрийте почвата с органичен тор или специална мрежа против плевели. Добър избор е кората от дърво – тя ще се разпада в продължение на един или два сезона, а впоследствие ще обогати почвата с хранителни вещества.
За да предотвартите появата на вредители, използвайте органични пестициди като например Bacillus thuringiensis – това е бактериален препарат, който предизвиква унищожение на популацията в рамките на около 20 дни. Ако не желаете да използвате такива препарати, опитайте да прогоните вредителите с избягване на преполиването и оставяне на достатъчно разстояние между отделните растения.
Има и няколко забавни градински инструмента, които ще ви помогнат в био начинанието. Така например, за да се отървете от осите можете да си набавите цветни стъклени капани, които изискват само захарна вода. Или пък да използвате градински вятърни мелници, които да прогонят насекомите.

1. Цереус перувианус, Перуански кактус (Cereus peruvianus)

Перуанският кактус е дълъг,&nbspповече

Туята (Thuja) е растение от род иглолистни дървета, семейство Кипарисови. Тя е&nbspповече

Тази пролет холандският фестивал на цветята „Bloemencorso“ ще се проведе от 30 април до 04 май&nbspповече