Тъмните петна под мишниците – Edna.bg

1
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Снимка:
Thinkstock

Тъмната кожа в областта на подмишниците в повечето случай сe дължи на ползване на някои козметични продукти като сухи дезодоранти, но може да става въпрос и за здравословен проблем. От Kozmetikata.com дават няколко решения на неприятния проблем. 

Дали не са хормони?
Тъмните петна под мишниците са пигментни петна. При някои дами такива се появяват и по вътрешната страна на бедрата. Тези петна са характерни за бременни, родилки и жени с хормонални изменения, както и за по-пълни дами.

Причина при по пълничките може да бъде и триенето на кожата в проблемните участъци.

Тя изтънява, реагира с потта и цвета ѝ се променя.

Ако петната под мишниците не се махнат след ексфолиране или минаване с гъба за баня, се консултирайте с личния ви лекар, той ще прецени състоянието ви и ще ви насочи към дерматолог или ендокринолог.

Смяна на дезодоранта
Дезодорантите и някои парфюми често предизвикват поява на тъмни петна. Сухите дезодоранти създават невидим филм, целта на който е да блокира потенето, като запуши порите. Този фин пласт в резултат на търкането на кожата, потта, и праха се зацапва и седи като тъмно петно. Той, макар и не особено лесно, се премахва с по-груба гъба или ексфолиант.

Ако това се случи и на вас, сменете дезодоранта с флакон под налягане. Там риск също съществува, особено, когато ходите на плаж, защото кожата може да бъде раздразнена от състава на дезодоранта или той да реагира неблагоприятно в комбинация със слънчевите лъчи.

Внимателно с обезкосмяването
Епилацията с лентички и кола маска, освен косъмчетата, премахва и пласт от горния слой на кожата. Когато веднага след епилация се покажем на слънце, кожата е по-чувствителна и бързо потъмнява. Този ефект може да се получи и при бръсненето. То е причина за загрубяването на гория слой на кожата и за промяната на пигментацията му.

Нежна ексфолиация
След като установим, че проблемът с петната под мишниците не е здравословен, а козметичен, един от най-добрите начини за отстраняването му е ексфолиацията. 

Ексфолирайте проблемните зони веднъж седмично, като използвате скраб с лека абразивност, тъй като кожата под мишниците е мека и чувствителна. Можете да ползвате и продукти, съдържащи млечна киселина.

Ако пък нямате ексфолиант вкъщи, обърнете се към наличното в кухненския шкаф. Работа ще ви свърши содата за хляб. Поставете я върху кисе или гъба и с лек натиск и кръгови движения обтрийте проблемните зони.