Сандъци за прозорци

2
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

Избиране на подходящ съд
Достъпни са сандъчета за прозорци от различни материали – дърво, пластмаса, мед, желязо, керамика, теракота, камък и фибростъкло. Ако прозорецът, на който смятате да поставите сандъчето с цветя е на слънце по цял ден избягвайте металните и тези сандъчета, оцветени в тъмни цветове, защото по този начин ще се нагреят и ще сварят корените на растенията. Стандартното сандъче за прозорец е с дължина от близо 90 см. Когато си избирате съда трябва да внимавате да не е по-тясно от 10 см. Тези, които са по-тесни не изглеждат толкова пищни и трябва да се поливат постоянно. Най-добрият избор се прави след като се знаят размерите на прозореца. Сандъчето трябва да бъде не повече от 25% от височината на целия прозорец (20, ако прозорецът е много малък). Сандъчето трябва задължително (като всяка саксия) да има дупки на дъното, като всяка една трябва да е с диаметър не повече от 1,3 см и на разстояние 15 см от съседна. Ако няма такива дупки, ще се наложи Вие да ги пробиете. След това ги покрийте с филтри за кафе, като по този начин ще се задържи пръстта от падане.

Аранжировка. Ако се чудите как да съчетаете различни видове цветя следвайте тази проста формула: изберете едно растение, което расте нагоре (трева, здравец или някакви други цветя, които имат дълги и тънки стебла); едно, което пълзи надолу (бръшлян, мащерка, лобелия) и едно храстовидно, което да поставите в средата (петуния, декоративен пипер, импатиенс). Ако все още има място в сандъчето, може да добавите и 4-ти вид – такова растение, което контрастира по цвят, форма, вид, листа с остраналите в кутията.
Ако сандъкът стои почти цял ден на слънце ще се наложи да го поливате с вода и сутрин и вечер. Поливайте до тогава, докато водата не започне да излиза от дупките и не си мислете, че щом е валял дъжд растенията са напоени. Ако цветята увисват докато са изложени на слънце и се повдигат на сянка, или след залез, значи имат нужда от повече вода. Опитайте се да запазите почвата влажна, тъй като, ако веднъж торфът изсъхне, ще спре да поема водата, дори ще я отблъсне, като става почти невъзможно да се напои отново.

Мулч. Мулчирането на почвата в сандъчето помага за задържането на влагата и придава един завършен вид. Каквото и да използвате, не забравяйте да напоите старателно растенията преди да сложите мулч, защото той играе ролята на бариера и ще задържи водата на повърхността. Проверявайте периодично състоянието на водата в сандъчето. Трябва да е достигнала до пръстта без да излиза над мулча. Използвайте ситно настъргана кора или мъх.

Наторяване. Почвените смеси не осигуряват достатъчно хранителни вещества на растенията за да виреят цял сезон. За да ги запазите здрави и да могат да растат правилно наторявайте ги на всеки 2 седмици с емулсия от водорасли или риба, разредена на половината на това, което е необходимо за градини.

Мъртви цветя. Мъртви и разлагащи се цветя, стебла и листа може да са източници на гъбички, затова ги отстранявайте веднага щом ги видите.