Делото „Бай Миле“ – на поправителен 3 3486

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

30 юли 2004 г. Милчо Бонев-Бай Миле, негов сътрапезник и четирима бодигардове бяха застреляни пред столичния ресторант “Славия”. Снимки: Tруд

При произнасянето на оправдателните присъди за убийството на един от бившите босове на СИК Милчо Бонев-Бай Миле са допуснати съществени пропуски. Оправдателните присъди са обявени, без всички обстоятелства от значение за правилното решаване на делото да бъдат изследвани пълно и всестранно.

Това решиха преди дни Елияна Карагьозова, Вероника Имова и Севдалин Мавров от Върховния касационен съд (ВКС). Висшите магистрати върнаха процеса за ново разглеждане от Софийския апелативен съд (САС) и му дават задължителни указания. Прокуратурата изправи пред съда Георги Стефанов, Тихомир Дочев-Мравката, Стилиян Георгиев-Мишката и Анатоли Мънков-Плъха. Според обвинението те са извършили престъплението предумишлено, с особена жестокост и по начин и със средства, опасни за живота на много хора, и на обществено място. Четиримата обаче бяха оправдани на две инстанции – от Софийския градски съд през лятото на 2011 г. и в началото на тази година от апелативните магистрати.

Разстрелът

Бай Миле бе разстрелян в ресторант-градина „Славия“ на 30 юли 2004 г. от група маскирани като полицаи. Заедно с него смъртта си намериха четирима от охранителите му и бизнесменът Методи Маринков, с когото Бонев имал среща за обяд. При престрелката в заведението пострадаха и други двама души.

Висшите съдии се съгласяват с много от доводите на прокуратурата, която протестира срещу оправдателните присъди и връщат делото. Така близо 9 години след кървавата баня не се вижда краят на съдебната сага.

Спорната кола

Според върховните магистрати например апелативните съдии неправилно са приели, че откритият ден след престрелката автомобил „Нисан Примера“ не е този, използван при престъплението и заснет от охранителни камери на близка сграда.

Техническата експертиза е заключила, че „има пълно съвпадение на форма, размери и разположение на елементите по всички приложени методи на сравнение“. Резолюцията на камерите обаче не позволява да се видят нито номерът на колата, нито специфичните белези като драскотини, вдлъбнатини, счупени фарове и т.н. Затова и долната инстанция смята, че независимо от съвпадението на марката, не може да се каже с точност, че става дума за същата кола.

Но пък в този „Нисан“ са открити сигнална полицейска лампа, бронежилетка, газов пистолет, преработен в боен, пластмасова бутилка от минерална вода, човешки косъм, покрай който е стреляно и има следи от барут. Пистолетът бил с патрон в цевта и пълнител с 6 патрона в него.

Долните инстанции не са приели и резултатите от огледа на въпросния изоставен „Нисан“. Причината е, че полицаят, който го е видял още в деня на убийството, е съобщил за него на следващия ден. Затова и апелативните съдии приемат, че до огледа на 31 юли колата е била с отворени врати и прозорци и без надзор. Така намерените в нея вещи можело да бъдат подхвърлени или подменени. При това пластмасовата бутилка е открита чак при втория оглед.Точно по гърлото на бутилката има ДНК и отпечатъци от подсъдимия Мънков.

Малко кръвза ДНК проба

Според висшите съдии от доказателствата неправилно е изключен и протоколът за претърсване и изземване в дома на подсъдимия Стилиян Георгиев. Самият Георгиев не е оспорил, че на адреса му са намерени гилзи, СИМ карти и марихуана. Но твърди, че не са негови. По време на това претърсване е иззета и маратонката с косъм, по който има барут. По обувката е открита и кръв, но тя не стигала за ДНК анализ.

Върховните съдии критикуват и това, че не е направена фоноскопна експертиза на подсъдимия Мънков. Причината е, че той отказал да даде гласов материал за сравнение. Гласовите образци обаче трябвало да бъдат иззети принудително, пише ВКС. Само с гласа на Мънков експертите могат да изследват дали на 8 август 2004 г. той е говорил по мобилен телефон за убийството. Разговорите са записани със специално разузнавателно средство. По това време номерът, от който е воден този разговор, е ползван от Мънков. ВКС нарежда при подновяването на делото Мънков да „даде глас“ за изследването.

Сръбската връзка остава неизяснена

В годините, докато се гледаше делото за убийството на Милчо Бонев-Бай Миле, се появиха нови факти и догадки за жертвата – бос от бившата СИК, свързан с подземния свят. При връщането на процеса те трябва да бъдат изяснени. Това заявиха пред „Труд“ криминалисти, запознати с мотивите на Върховния касационен съд. На първо място според тях при подновяването на процеса трябва да се хвърли светлина върху дейността на Бай Миле и отношенията му със сръбския мафиот Сретен Йосич. През 2002 г. Йосич е задържан в София и предаден на холандските власти. На наша територия срещу него ГДБОП води оперативната разработка „Лале“, в която попада и Бай Миле. Твърди се, че по нея е записан разговор между нашенеца и сърбина. Бай Миле казва: „Бойко взе парите и до Варненеца нищо не е стигнало.“ На другия ден Йосич е арестуван и по-късно екстрадиран. До момента не е изяснено нито кой е Бойко, нито кой е Варненеца, нито за какви пари става дума. Въпреки това няколко пъти в парламента разработка „Лале“ влизаше в устата на политиците. За последно това стана през февруари тази година в последните дни на 41-вото НС, когато премиерът в оставка Бойко Борисов обвини Ахмед Доган за готвен атентат, а депутатът от ДПС Христо Бисеров попита Борисов какви са връзките му с Йосич и разработката „Лале“.

Второ свидетелство за „сръбска връзка“ в убийството на Бай Миле се съдържа в процеса срещу Сретен Йосич през 2009 г. в Белград. Разпитаният по делото там Томислав Марянович заявява под клетва, че убийството на българина Бай Миле било извършено по поръчка на Слободан Джурович-Кардинала, кум на Сретен Йосич. „След убийството на Бай Миле Слободан Джурович пое неговата работа с оръжие, наркотици и ликвидации“, твърди Марянович, който през 2004 г. пристигнал в България да работи за тукашния клон на мафиотската организация на Йосич.

Третата връзка на случая „Бай Миле“ е с делото „Килърите“, което вече приключи на първа инстанция в Шумен и предстои да се гледа от Варненския апелативен съд. Получилият доживотна присъда Васил Костов-Васко Кеца е бивш бодигард на Милчо Бонев, дори е раняван при атентат, докато го пазел. Кеца твърди, че през 2001 г. бил на среща, на която босове от СИК събирали пари, за да платят за назначаването на Бойко Борисов за главен секретар на МВР. На събирането присъствал и Сретен Йосич. С Бай Миле е свързан и самоковецът Янко Попов-Туцо, шеф на ресторант „Черния тигър“ в центъра на Боровец. Сикаджийският бос с бяла риза бил толкова чест гост на заведението, че търговците от околните магазини и кръчми го мислели за управител или келнер.

През 2010 г., когато бяха разкрити Килърите, източници от МВР твърдяха, че босът им Петър Стоянов-Сумиста е кумец на сърбина Йосич. Адвокат на Сумиста обаче уточни кои са кумовете на клиента му и се оказа, че са българи, а дамата е Ива Панагонова, балдъза на Бай Миле, сестра на жена му Силвия.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти