Бразилия: Столицата на Бразилия – Градски легенди – Peika.bg

5
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Бразилия (или наричана още Бразилия сити, за да се различава от държавата) е единственият град, построен изцяло през 20-и век, който е включен в списъка с обекти на световното наследство на ЮНЕСКО. За кратката си история успява да постигне много неща, включително и да стане домакин на мачове от Световното първенство по футбол 2014.

Всъщност градът е създаден само за да бъде преместена столицата на Бразилия от крайбрежието. Тази идея се заражда през 1822 г., когато Бразилия става независима държава. Точно това трябва да символизира местенето на столицата – преминаването на страната от колониална в независима такава. Това намерение е отразено и с член в конституцията през 1891 г. Идеята отново идва на дневен ред през 1953 г., а основите на града са положени през 1956 г. Бразилия сити е официално основан през 1960 г. и голяма част от федералната администрация и политиката са преместени тук.

Много интересни са огромните авенюта на Бразилия сити, които обграждат обществените сгради, както и двата квартала на града – северен и южен. Те са разделени на така наречените суперблокове. В центъра на града се намира Площадът на трите сили, където заседават законодателната и изпълнителната власт на страната, както и Върховният федерален съд.Най-известните забележителности тук, често наричани авангардни, са Катедралата на Бразилия и мостът Жуселину Кубичек. И двете са проектирани от Оскар Нимайер.

Футбол

В областта, на която е столица Бразилия, има два отбора, които имат скорошни успехи в елитния бразилски футбол – ФК Гама и ФК Бразилиензе. В града се намира и националният стадион Мене Гаринча. С капацитет от 70 000 места той е един от най-големите стадиони в страната. В града има още няколко много важни футболни игрища.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!