Буре барут

1
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

Имаше един хубав разказ от Карел Чапек.

Но нека първо да поднеса едно цвете на паметта на този голям писател. Нека позабърша праха от светлото му име. Карел Чапек е един от най-прочутите чешки писатели, превърнал чешката литература в световна – заедно с Ярослав Хашек, Милан Кундера и Вацлав Хавел. Роден е на 9 януари 1890 г. в Мале Сватоньовице – Австро-Унгарската империя, понастоящем в Чехия. Израства в дома на родителите си на село – баща му е селски лекар.

Премества се в Прага. През целия си зрял живот е писал. Пиеси, романи и разкази. Още от 17-годишен. На 30 създава първата си прочута драма R.U.R., която прави силно впечатление не на кого да е, а на самия Бърнард Шоу. Оттогава името му е прочуто в целия свят. Написва едни от най-топлите и хуманистични разкази на XX век, изпълнени с ведър и благ хумор.

Те са събрани в сборниците Разкази от единия и от другия джоб и Апокрифи. Към края на живота си създава и прочутия си роман за идването на нацизма Войната със саламандрите. Едва ли много вече си спомнят, че думата робот, която е световна дума, е със славянски, по-точно чешки произход. И е създадена като неологизъм от брата на Карел – Йозеф Чапек. Създадена специално за едно от ранните им произведения, на което са съавтори. И така нататък.

Но да се върна на разказа. Четох го за първи път преди трийсет години. Но оттогава ми е като бучка в гърлото. Напомня ми за себе си. Стои си там.

В него се разказва за един скромен човек. Който работи някаква скучна, съвсем обикновена писарска работа. Нещо в съда. На средно ниво. Нито богат, нито беден. Нито най-долу в социалната стълбица, нито прекалено нагоре. Той е скромен до върха на космите на главата. До последното копче на черния редингот. Скромен човек. Вечер се връща уморен, но не преуморен.

Лека, сива умора. И със скромно удоволствие вечеря, а после спокойно и доволно сяда да послуша симфонична музика на своя стар дървен радиоапарат. Слага си слушалките и слуша великите звуци.

Но една вечер става нещо. Нещо ужасно. Прозорецът издрънчава и се счупва, а в стената зад чиновника се забива куршум. И идва краят на спокойствието. Започват съмненията и ровенето в миналото. В собствения живот.

Кой би могъл да стреля в такава мирна вечер, в такъв мирен квартал по един такъв мирен, спокоен, обикновен, сив, редовен, безличен и скромен мъж?

Този въпрос си задават следователите. Но още повече – задава си го самият скромен човек. Чиновникът. Задава си го и той не му дава миг покой. Кой може да ме мрази толкова, че да иска да ме убие? И то не в кавга, не в разгорещен спор… а така – преднамерено, хладнокръвно и безмилостно? Кой може да е?

И в началото естествено и следователите, и чиновникът просто недоумяват. Няма кой да е! Няма такъв човек, който да има причина да стреля по него… не би могло да има! Та той е толкова скромен! Животът му е толкова обикновен!

Но през една мъчителна нощ, в която чиновникът не успява да мигне, затиснат от тежки размисли – той стига до прозрение. Припомня си най-дребни и мъчителни подробности от миналото си. От миналото му изплуват призраци. Той си припомня бедния шивач, когото е лишил от работа и по този начин от препитание. Момичето, което е излъгал в миналото. И други. Призраци. На хора, които уж съвсем невинно е наранил. Почти е убил. Без да го осъзнае дори. Или – осъзнато… но веднага забравено. И на сутринта той отива в полицията и оттегля жалбата си. Не иска да се издирва повече човекът, който…

Защото си е дал сметка, че има много хора, които имат съвсем основателни причини да искат смъртта му. И така.

Разказах тази история на великия Карел по повод на това, че в центъра на София тия дни гръмна един ресторант. Газови бутилки. Всички инстинктивно тръгнахме да търсим някакви конспирации. Но се оказа, че са просто газови бутилки… Просто едни бутилки… Слава Богу – не беше чак толкова страшно.

Но ако дойде една такава, тъмна и зловеща нощ… И ние цяла нощ размишляваме: няма ли кой всъщност да иска именно такъв взрив в центъра? Няма ли цял куп възможни и съвсем логични извършители – за този и за подобни актове на хаоса и терора?

Ако помислим достатъчно – дали няма на сутринта да излезем от вкъщи ужасно потиснати, разколебани в своята невинност и с мътното убеждение, че едва ли не всеки втори ходещ по улиците има причини да почне да взривява?

Да излезем на улицата с наполовина побеляла от тежки съмнения глава… Ако помислим достатъчно – няма ли да стане така?