Наркотрафик от другата страна на планетата

1
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

Австралийската полиция съобщи в петък, че е конфискувала 750 килограма кокаин във Вануату, ново заловено количество по програмата за сътрудничество между Австралия, САЩ и малките островни държави в южната част на Тихия океан. Районът се използва вече по-сериозно от наркотрафикантите за транзит на наркотици.
Федералната полиция, Австралийската митническа служба и Администрацията на САЩ за борба срещу трафика на наркотици (ДЕА) работят около архипелазите в продължение на няколко години, за да преследват престъпните организации, които използват изолирания район на южната част на Тихия океан, предлагащ възможности за наркотрафик.
По-рано тази седмица полицията откри кокаин в морски съд, акостирал в пристанището на столицата на Вануату Порт Вила. Американските и австралийски полицаи, които пристигнаха във Вануату в понеделник, намериха на борда около 750 кг. от белия прах, оценяван на 370 милиона австралийски долара (250 милиона евро), скрити край двигателите и около кила на кораба.
На престъпните групи става все по-трудно да работят в региона заради сътрудничеството на полицията и митническите власти, предупреди Рамзи Джабур, високопоставен член на австралийската федерална полиция. „Ние сме наясно, че международните престъпници гледат на Австралия като на доходен пазар за дрогата и ще продължаваме да работим в сътрудничество с нашите партньори, за да разкриваме всякакви престъпни групи“, каза той.
От началото на тази програма за международно сътрудничество през 2010 г., службите за борба с наркотика и митничарите са иззели близо два тона кокаин и пет лодки, със сътрудничеството на Тонга, новозеландските острови Кук и Нова Каледония.
През ноември 2012 г., 200 килограма кокаин бяха открити на лодка в Тонга край разлагащо се тяло. Още от бялата отрова бе открита в края на март на яхта, напуснала Нова Каледония с рекордни количества за тази област.
Според документи на ЕС Тихоокеанските островни държави и територии (ТОДТ) са дом на 10 милиона души, които живеят на земна площ от 552 000 кв. км., оградена с морска и изключителна икономическа зона от 30 млн. кв. км. в най-отдалечената от ЕС част на света. Повечето ТОДТ са малки островни държави, като 10 от тях са сред 15-те най-малки икономики в света, а три са държави, разположени на коралови острови съвсем малко над морското равнище, с малобройно население, разпръснато на големи разстояния. Техните природни, финансови, институционални и човешки ресурси са ограничени, налице е висока степен на миграция на квалифицираната работна сила, а разходите за предоставяне на услуги и внос на стоки са много високи. Много от икономиките на ТОДТ са силно зависими от приходи от използването на природните ресурси, като например от разрешенията за риболов, продавани на чуждестранни плавателни съдове. Публичният сектор е с господстващо положение, но в някои държави управлението остава слабо, частният сектор разполага с ограничен достъп до финансиране и е трудно да се постигнат икономии от мащаба. Изолацията и ограничените възможности за търговия поставят тези държави в периферията на световната икономика, но вече и под прицел на световния наркотрафик. /БГНЕС /