Нов поглед върху Ромео и Жулиета – Edna.bg

0
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Снимка:
Гергана Змийчарова

Поводът този път да заговорим отново за вечната любов на младите Монтеки и Капулети е един нов и уникален проект, който можете да проследите в София през септември и октомври. Той е дело на младата и мултифункционална в талантите си Гергана Змийчарова, която е автор на изложбата със сюжетна фотография „Ромео и Жулиета“. Откриването е на 21 септември, в новото пространсво на галерия „Ластици“ (една от малкото фотографски галерии в столицата).

Следва втори тур на изложбата, този път като част от VII-то издание на фестивала „Панаир на младите“ в Младежки театър „Николай Бинев“, където ще можете да видите и спектакъла със същото име, вдъхновил изложбата и където авторката се превъплъщава не в кой да е, а в самата Жулиета.

Снимка: Гергана Змийчарова

Изложбата, за която ще си поговорим сега, включва 15 фотоса в не много популярния у нас жанр на сюжетната фотография, събирайки няколко портрета и няколко композиции, реплики на световни класики от изобразителното изкуство. Авторката не за пръв път прибягва към този метод на изразяване, зад гърба си тя има вече осъществена изложба с фотографии, вдъхновени от „Алиса в страната на чудесата“, „Червената шапчица, картини на Веласкес и други.

Концепцията на експозицията е да разкаже една нова история за любовта на вечните влюбени от Верона, която е отвъд клишетата, с които сме свикнали. Това е любов, която не е фатална, а по детински чиста и близка до божествената любов, до изначалното обичане, което минава всякакви граници. Такава любов няма как да не предизвиква завист, неразбиране, ревност и жестокост, защото уви по-често разсъждаваме и вземаме решения, слушайки низката си човешка природа, а не божествената искра в нас.

Изложбата е част от проекта „Ромео и Жулиета“, включващ нов превод на пиесата от Мария Змийчарова, написване на оригинална музика от Димитър Пенчев (Канада), спектакъл на режисьора Петринел Гочев в ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово.

И спектакълът и изложбата разказват за тази част от живота на човека, която е само две-три години, когато той е на тринайсет, четиринайсет, все още близко до Бога, но вече докоснат и от Дявола. Възраст, в която изпитваме една пълнота и крайност на чувствата, които ни владеят, когато действията ни са ръководени и мотивирани само от сърцето ни, а не от разума, общественото мнение, морала и предразсъдъците, които придобиваме като възрастни.

Снимка: Гергана Змийчарова

„Ромео и Жулиета“ е сюжет за порастването, случващ се на тънката като нишка от свила граница между невинното детство и света на възрастния.

И макар че изложбата не е илюстрация на спектакъла, нито негова визуална реплика, а съвсем самостоятелно цяло, горещо препоръчваме да се видят и театралното представление, и фотографиите, защото те ще ви покажат един нов и неочакван ракурс към нещо познато и обичано. Сигурна съм ще ви омагьосат и вдъхновят, и поне малко ще ви върнат на територията на истинските стойности и красивото живеене.

* Изложбата е в галерия „Ластици“ от 21 септември, и в Младежкия театър от 4 октомври. Спектакълът „Ромео и Жулиета“ на ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово е в София на 6 октомври, отново в Младежки театър.