Съвети за прозорците и вратите, които купуваме

1
Добави коментар
obqvi.mobi
obqvi.mobi

Съвети от Борман Комерс за прозорците и вратите, които бихме купили.

Стана ясно, че освен за правата си, българите не са ориентирани и за продуктите, които купуват. Дали стоката, която закупуват е добра, или ще се наложи да търсят още пари, за да купят нова? Поради тази причина сдружението „Български врати и прозорци” заедно с комисията за защита на потребителите, направиха брошура със свети към хората, които купуват подобни стоки и ползват такива услуги. В наръчника е описано как да се изберат добри врати и прозорци за един дом.

Прозорец от алуминий, монтиран като врата

Когато се купува дограма е много важно да се види каква е нейната степен на топлоенергийна ефективност, цената и шумоизолацията. Експертите казват, че около 25% от сградите са дограма, но именно през нея преминават около 60% от топлинните загуби. Така че, колко топлина ще излезе и колко студ ще влезе в помещението, зависи най-вече от стъклопакета, профила и разстоянието между касата и стъклото.
В зависимост от мястото, където ще бъде поставена дограмата, може да се прецени дали е по-удачно тя да е от ПВЦ или да е алуминиева. ПВЦ е с по-добра топлоизолация и за това се препоръчва за жилищата. Ако ни трябва дограма за терасата, като целта ни е да се пазим от прахта, тогава може да поставим там алуминиева дограма, която да е с приплъзване. Така ще осигурим повече пространство и прозорците няма да пречат. За магазините пък, където 95% от площта е стъклена, се препоръчват врати от стъкло.

Профили
Дървените профили имат добра топло и шумоизолация, те правят домът по-уютен и не допускат появата на конденз. Правят се от иглолистни дървета кат смърч или от масивна дървесина като бук, дъб, ясен и махагон. Възможно е да се използват и различни екзотични видове.
Когато купувате дограма от дърво, трябва да знаете за евентуалните проблеми, които могат да възникнат в последствие, защото дървото е жив материал. Деформацията е често срещана, провисванията и отместванията също. При тези профили има още недостатъци, като гниене, поява на насекоми, гъбички и др. Дървото се поддържа по-трудно, отколкото алуминия и пластмасата. През 5-6 години трябва да се подменя боята или лакът, за да остане свежия вид на прозореца.
Профилите от PVC са много по-устойчиви на атмосферните условия. При тях не се допуска поява на конденз, а поддръжката е много по-елементарна.
Алуминият е по-елегантен и модерен. Той придава много завършен вид на сградата. Лесен е за поддръжка и може да бъде в много цветови варианти, както и да имитира дърво. Единственият му недостатък според специалистите е, че той е проводник. Неговата топлопроводимост е около 1000 пъти повече от тази на PVC и за това може много по-лесно да се появи мухъл или конденз в помещението.
Някои производители предлагат противовзломен обков, с чиято помощ може да се предотвратят нежеланите посещения в жилището. С тази защита се постигат по-добре укрепени и здрави профили и по-надежден стъклопакет. За да има по-дълъг живот този обков, специалистите съветват той да се почиства с неутрални почистващи препарати, а неговите елементи да се смазват всяка година. Честото проветряване също е желателно, за да се избегне появата на конденз.

Остъкляване
Когато се избира стъклото, трябва да се вземе под внимание вида на помещението – дали то е дневна, спалня или офис. Трябва да се види също какво е изложението и дали нивото на шума отвън е високо, особено ако става въпрос за гара, шумна улица, детска площадка и т.н. Когато има много посетители, може да се използват по-закалени стъкла, както и трилекс. Закалените стъкла са по-здрави от обикновените и издържат около 4-5 пъти повече на огъване. Трилексът остава дори и след счупване и не се разпада на парчета.
Стъклопакетът представлява подобрено двойно остъкляване. Освен стандартните неща като звукоизолация и топлоизолация, той може да ни защитава и от слънчевата радиация. Съставен е от две на брой (може и 3) стъкла, които не трябва да се изпотяват отвътре. Ако нещо такова се случи, значи качеството е лошо. Зелените стъкла пропускат най-много светлина, а кафявите и сивите действат по обратен начин, пропускат по-малко.
Високоемисийните К-стъкла допринасят за по-голяма икономия. Те имат специално покритие, което отразява топлината вътре в помещението и не я пропуска да излиза. То не пречи на външната светлина да прониква.

Врата от масив

Врати
Интериорните врати се избират от клиентите и какви ще бъдат, зависи изцяло от тях. Каквато и да е плоскостта им, над нея се полагат допълнителни покрития. За домашните жилища се препоръчва вратите да се отварят навътре към стаите, за да не пречат на общите помещения. Специалистите препоръчват интериорните врати да се поставят до най-близката перпендикулярна стена. За банята е по-добре вратата да бъде алуминиева или от PVC.