Как да си набавим повече хормони на щастието

0
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Има две основни вещества, които влияят на нашето настроение – серотонинът и ендорфините
 

Се­ро­то­ни­нът сне­ма нап­ре­же­ни­е­то, вли­яе на съ­ня и апе­ти­та, пре­диз­вик­ва удо­вол­с­т­вие и по­ви­ша­ва нас­т­ро­е­ни­е­то. Дос­та­тъч­но се­ро­то­нин се съ­дър­жа в шо­ко­ла­да, ба­на­ни­те, смо­ки­ни­те, фур­ми­те. 

Ен­дор­фи­ни се из­ра­бот­ват и при пос­ти­га­не на мечтана цел. Ко­га­то чо­век си пос­та­ви ня­как­ва за­да­ча и я из­пъл­ни, той из­пит­ва удо­вол­с­т­вие. След ус­пеш­но пре­о­до­ля­но на­то­вар­ва­не, след из­ход от труд­на си­ту­а­ция ор­га­низ­мът по­лу­ча­ва въз­наг­раж­де­ние във вид на по­ло­жи­тел­ни емо­ции.

 

Дефицит на “хор­мо­ни­те на щас­ти­е­то” се получава по ре­ди­ца при­чи­ни. Тех­ни­ят син­тез се по­ни­жа­ва при ен­док­рин­ни, ин­фек­ци­оз­ни и ви­рус­ни за­бо­ля­ва­ния, как­то и при син­д­ро­ма на хро­нич­на­та умо­ра. Има зна­че­ние до­ри и въз­пи­та­ни­е­то в дет­с­т­во­то: ако в се­мей­с­т­во­то са въз­п­ри­е­ма­ли вся­ка дре­бо­лия ка­то по­вод за уни­ние, пос­те­пен­но ло­шо­то нас­т­ро­е­ние се прев­ръ­ща в нор­ма за чо­ве­ка. И той свик­ва да жи­вее с по­ни­же­но съ­дър­жа­ние на те­зи та­ка важ­ни ве­щес­т­ва.

 

ЩЕ СИ ГИ НАБАВИТЕ СЪС СЕКС, СПОРТ И СМЯХ

 

Ул­тра­вио­ле­то­ви­те лъ­чи

 

Те уве­ли­ча­ва­т кон­цен­тра­ция­та на се­ро­то­нин в ор­га­низ­ма. Име­нно за­то­ва по-дъл­гият ден, с по­ве­че свет­ли­на, се от­раз­ява бла­гоп­рия­тно, осо­бе­но на хо­ра­та, жи­вее­щи на се­вер. Юж­ни­те на­ро­ди не про­менят свое­то нас­трое­ние спо­ред се­зо­на. Но какво да правим в мъгливата есен и дългите мрачни зимни дни, които предстоят? 

Интензивното физическо натоварване

 

Са­мо по­ло­вин час гим­нас­ти­ка по­ви­ша­ва кон­цен­тра­ция­та на те­зи хор­мо­ни 5-6 пъ­ти. Но то­ва средс­тво дей­ства по­ве­че на мъ­же­те.

 

Смехът

 

Спо­ред уче­ни­те ко­ли­чес­тво­то ен­дор­фи­ни рязко се уве­ли­ча­ва по вре­ме на смях. Ед­но из­след­ва­не по­каз­ва, че гле­да­не­то на ко­ме­дии по­добр­ява кръ­вооб­ра­ще­ние­то, до­ка­то три­лъ­ри­те и дру­ги­те по­доб­ни фил­ми пре­диз­вик­ват емо­цио­нал­но сът­ре­се­ние. Ко­ме­дий­ни­те фил­ми носят на здра­ве­то не по-мал­ка пол­за от ин­тен­зив­ни­те за­ни­ма­ния с ае­ро­би­ка или ви­та­ми­ни­те.

Здравият и пълноценен секс

 

Той по­ви­ша­ва някол­ко пъ­ти ни­во­то на ен­дор­фи­ни­те. Нес­лу­чай­но из­точ­ни­те ме­ди­ци смятат сек­са за средс­тво про­тив всич­ки бо­лес­ти. Още в древ­нос­тта то­ва уни­вер­сал­но ле­карс­тво се е пред­пис­ва­ло при брон­хиал­на ас­тма, гас­трит и хил­яди дру­ги за­бол­ява­ния. Та­ка­ва те­ра­пия наис­ти­на по­ма­га. Ле­чеб­но­то дей­ствие на сек­са е до­ка­за­но. Нап­ри­мер хо­ра­та, стра­да­щи от миг­ре­на, от раж­да­не­то си има­т по­ни­жен син­тез на “хо­рмо­ни­те на ра­дос­тта”.

При то­ва уче­ни­те пре­по­ръч­ват, ко­га­то гле­да­ме прия­тни фил­ми, да не скри­ва­ме свои­те емо­ции – да се смеем ви­со­ко и от сър­це, за­що­то та­ка се пре­диз­вик­ва из­ра­бот­ка­та на хо­рмо­ни­те на щас­тие­то. То­ва по­ви­ша­ва иму­ни­те­та и се справя с есенната деп­ре­сия.

 

Здравословното хранене

 

По ста­тис­ти­ка 40 на сто от хо­ра­та в де­те­род­на въз­раст, т.е. в своя раз­цвет, пред­по­чи­тат доб­ра­та хра­на пред доб­рия секс. Вкус­ният об­яд е из­точ­ник на ис­тин­ско удо­волс­твие. Но не всяка хра­на ед­нак­во син­те­зи­ра ен­дор­фи­ни­те. До­ка­за­но е, че на пър­во място са въг­ле­хид­рат­ни­те про­дук­ти и пре­ди всич­ко шо­ко­ла­дът и ба­на­ни­те. Поч­ти та­ко­ва е дей­ствие­то и на сла­до­ле­да. Но имай­те пред­вид, че въг­ле­хид­ра­ти­те по­ве­че влияят на же­ни­те. За­то­ва да­мите, из­па­дай­ки в деп­ре­сия, за­поч­ват да “по­дхран­ват­” свое­то не­щас­тие и пъл­неят.

 

Изкуството

 

Ав­стра­лий­ският ле­кар Дей­вид Ева­нс от Крал­ска­та бол­ни­ца в Аде­лаи­да про­вел 19 ек­спе­ри­мен­та с при­ла­га­не те­ра­пия­та на из­кус­тво­то. На бол­ни­те, по­лу­чи­ли ле­чеб­на­та “до­за­” му­зи­ка и жи­во­пис, им би­ла необ­хо­ди­ма мно­го по-мал­ка до­за обе­збол­ява­щи пре­па­ра­ти. Ос­вен то­ва за­бе­ле­жи­мо им се по­ни­жи­ло кръв­но­то нал­яга­не.

 

Ин­те­ре­сен ек­спе­ри­мент про­ве­ло и ръ­ко­водс­тво­то на ед­на от го­ле­ми­те бол­ни­ци в Лон­дон. Ук­ра­си­ли по­ме­ще­ния­та и ко­ри­до­ри­те на бол­ни­ца­та с раз­лич­ни по жанр кар­ти­ни. 80 на сто от бол­ни­те приз­на­ли, че жи­во­пис­та ги от­вли­ча от здра­вос­лов­ни­те им проб­ле­ми и по­добр­ява нас­трое­ние­то им.

 

В дру­га ан­глий­ска кли­ни­ка ре­ши­ли да проу­чат влия­ние­то на из­кус­тво­то вър­ху бол­ни­те, пре­ми­на­ли курс по хи­мио­те­ра­пия. Ед­на гру­па прос­луш­ва­ла му­зи­кал­ни произ­ве­де­ния, вто­ра се лю­бу­ва­ла на кар­ти­ни, тре­та про­дъл­жи­ла оби­чай­ни­я курс на ле­че­ние с ле­карс­тве­ни пре­па­ра­ти. В “му­зи­кал­на­та­” гру­па чувс­тво­то за по­тис­на­тост и страх на­мал­яло с 32 на сто, в “жи­во­пис­на­та­” – с 18 на сто. А в кон­трол­на­та гру­па нас­трое­ние­то на бол­ни­те ос­та­на­ло съ­що­то.

 

Бременността

 

Тя дар­ява же­на­та с усе­ща­не­то за щас­тие през всич­ки­те де­вет ме­се­ца. Ко­ли­чес­тво­то ен­дор­фи­ни се уве­ли­ча­ва най-мно­го в мо­мен­та на раж­да­не.