Окото прилича на фотоапарат

1
Добави коментар
g_peykov77
g_peykov77

Когато не сме нагласили фотоапарата или бинокъла на фокус, снимката или образът се получават много неясни, защото светлината не се пречупва където трябва. При някои хора окото, или по-точно роговицата или лещата „произвеждат” образ, подобен на недобре фокусирана снимка. Физиологичната причина се дължи да удължаване или изкривяване на роговоцита или лещата и този дефект е известен като астигматизъм. При нормално положение фокусът на лъчите пада точно върху ретината на окото, докато при астигматизъм те не се пречупват върху ретината.Напоследък се налага становището, че в повечето случаи астигматизъм е генетично обусловен. Казват, че почти всеки човек развива в някаква степен астигматизъм.

 

Когато е в по-лека форма астигматизъм не се отразява върху окото, но при по-тежка зрението се влошава сериозно. Астигматизъм предизвиква размазване на образа,  причинява главоболие и напрежение в очите. Децата с такъв очен дефект често стават раздразнителни и подтиснати. Те виждат размазано на дъската, често не четат условието на задачата правилно и си развалят успеха. Размазаният образ се получава, защото светлината не се пречупва където трябва, накратко казано. Ако си присвива очите или се оплаква от безпричинно главоболие, добре е да го заведете на офталмолог. Там ще проверят остротата на зрението му по стандартния начин, като го изпитат върху вездесъщата табличка. Много вероятно след прегледа  да се открият или късогледство, или астигматизъм, а може и двете.

 

Често задаваните въпроси са дали астигматизмът като дефект на роговицата или лещата е вроден или придобити. И двете форми са възможни. Астигматизъм  може да се появи и след нараняване или операция. Има и още по-тежка форма на астигматизъм, когато роговицата постепенно напълно изтънява.

 

Как се открива астигматизмът? Обикновено това става при очните прегледи, когато се измерва остротата на зрението.   Ако установят симтомите на астигматизъм, сигурно ще проверят и кривината на роговицата със специализирана апаратура. След това ще му предпишат очила със съответния цилиндър и дефектът няма да бъде толкова осезаем и болезнен. Повечето офталмолози препоръчват очилата с предписания цилиндър да се носят непрекъснато. Стъклата се подбират така, че да компенсират изкривеното пречупване на светлината.

 

Напоследък като удачно решение се препоръчват и контактните лещи, които правят образа по-ясен, отколкото се вижда през очилата. И при това огромно разнообразие от контактни лещи, които съвременната оптика предлага, не може да не са предвидени и специални лещи за астигматизъм. При случаите на остър астигматизъм лещите може да не са меки, а твърди. Но трябва да се носят непрекъснато, ако се махнат за известно време, връщате се в изходното положение, т.е астигаматизмът започва пак да ви тормози.

 

По-трайна корекция на астигматизъм може да се получи чрез операция с лазер.

Във всеки случай, когато  установите диагноза астигматизъм, не се паникьосвайте. За всичко има лек или поне облекчение при съвременното развитие на оптичната промишленост.

 

http://luxorclinic.com/astigmatism-correction.html