Маково семе

1
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Маковото семе се добива от растението Papaver somniferum, което е известно като сънотворен мак. Той е едногодишно тревисто растение, което вирее в места с умерен и топъл климат, включително и у нас. Въпреки че от някои части на растението се извличат опиати, за неговото култивиране и отглеждане няма специални забрани в повечето страни. Изискват се обаче специални разрешителни за екстракцията на алкалоидите му с медицинска цел. 

В семената съдържанието на опиати е пренебрежимо ниско, а в маслото, приготвено от тях – на практика никакво.

Семената на мака са с размер около един милиметър и имат бъбрековидна форма. В кулинарията се използват най-вече за украса и като орнамент към различни, най-вече сладкарски изделия. Имат лек ядков аромат и вкус.

Маковото семе е познато и използвано още от дълбока древност и се споменава в медицинските текстове на много цивилизации.

В египетски папируси е описана употребата на маковото семе като успокояващо средство. Минойската цивилизация е култивирала мака заради семената му, бил е добре познат и в Шумер.

В европейската и близкоизточната кухня най-често маковото семе се поръсва върху печива като мъфини, гевреци или кексове.

Освен това често се пресова на крем, като се смесва с масло и захар и се използва като пълнеж на рула и други сладкарски произведения.

В Индия го прибавят към някои от традиционните си видове масала (смес от подправки), и се използва за направата на редица традиционни зеленчукови ястия.

В традиционната индийска медицина (Аюрведа), маковото семе и неговото масло се употребяват при направата на различни хидратиращи кремове.

Хранителни стойности за 100 г

Енергия
Протеини
Мазнини
Въглехидрати
Фибри
ГЛ

525 ккал
18 г
42 г
28 г
20 г
1

Здравословни ползи

В състава на маковото семе влизат редица ценни микронутриенти. В по-големи количества за единица тегло присъстват: калций, мед, желязо, магнезий, манган, фосфор, селен и цинк.

Освен това е богат източник на витамини от В групата (пантотенова киселина, тиамин, рибофлавин, фолати), витамин Е.

Маковото семе притежава редица качества, които му отреждат заслужено място в менюто на всеки, който се грижи за здравето си. Действа болкоуспокояващо, има антиоксидантни свойства, помага при безсъние, облекчава стомашно-чревни проблеми и предпазва от образуване на бъбречни камъни.

Приятния си ядков аромат маковото семе дължи на съдържащите се в него мастни киселини, между които олеинова киселина и линоленова киселина. Мастните киселини съставляват около 40-45% от теглото на семената.

Изсушените семена съдържат следи от някои алкалоиди: морфин, папаверин, кодеин, които, консумирани в минимални количества с храната, не само че нямат негативен ефект, а дори повлияват изключително благотворно на нервната система и действат болкоуспокояващо.

Здравословни рискове

Както всяка храна, консумирана в неразумни количества, маковото семе също може да има някои негативни ефекти. Въпреки че 25-те алкалоида, които се съдържат в растението присъстват в сока от него, възможно е следи да се намерят и в семената, най-вече на алкалоидите морфин и кодеин.

Консумирани в големи количества, семената биха могли да покажат фалшив позитивен тест за наркотици, въпреки че нивата на веществата при употребяващите наркотици ще са значително по-високи.

Маковото семе съдържа значително по-малко алергени в сравнение с останалите ядки и семена и документираните алергични реакции към него са изключително малко на брой, което го прави безопасна храна дори за бременни жени и малки деца.

Как да изберем продукта

Маковото семе може да бъде намерено в повечето магазини за хранителни продукти и подправки. Добре е да се уверите, че е относително прясно и е съхранявано на сухо място, без пряка слънчева светлина, тъй като съдържащите се в него полиненаситени мастни киселини го правят уязвимо към тези фактори и е възможно да граняса. В такъв случай най-добре е да не го употребявате, тъй като е много вероятно да развали вкуса на храната, към която го добавяте.

Съхранявайте маковото семе около шест месеца на тъмно и хладно място в добре затворен съд.

Идеи за консумация

Както вече споменахме, маковото семе е широко употребявано при направата на печива. Термичната обработка, естествено, опорочава част от полезните му свойства, така че тези от вас, които биха искали да се възползват от пълния набор на полезни качества на маковото семе, могат да го прибавят в суров вид към различни видове таханови смеси, шейкове, смутита, или просто да поръсват салатата си с него.

Хареса ли ти статията?

Сподели я с приятелите ти, може да бъде полезна и на тях:

Не изпускай и другите ни статии – абонирай се за имейл бюлетина ни.

Маргарита е фитнес треньор, преминала през специализации към веригата „Asana fitness and wellness” Гърция, в областта на персоналното трениране, power yoga, fit vibe. Сертифицирана в областта на спортното хранене. Завършила обучения в областта на здравословно хранене, Аюрведа, ароматерапия. Активно се занимава с Ащанга Виняса, Хата йога, функционално трениране. Интересите и са в сферата на йога и холистичните науки за здравето.