Д-р Захари Михайлов: 5 полезни правила за гръбначния стълб

1
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

Болки, скованост, чувството за безсилие ме карат да се чувствам непълноценна. Работя като деловодител в едно министерство и често ми се налага да нося купища папки, което усложнява състоянието ми. Много ви моля, предложете ми съветите на някой добър специалист, които да ми помогнат.

Помолихме за отговор д-р Захари Михайлов. Завършил е медицина през 1975 г., работил е в Санаторно-курортното управление в Кюстендил, бил е и завеждащ на отделението по физикална медицина и рехабилитация към Правителствена болница “Лозенец”. Ето съветите на д-р Михайлов:

Има няколко правила, които всеки пациент, изпитал болка или дискомфорт в гръбначния стълб, трябва да спазва, ако не иска да усложни състоянието си. И те са:

Първо правило:
Трябва да се движите!

Природата е конструирала човешкото тяло да живее в условията на висока активност – бягане, мускулни съкращения и непрекъснати сътресения на организма. Без необходимото мускулно натоварване се нарушава процесът на хранене на отделните органи, както и този на очистване на клетките. Затова всеки ден човек трябва да редува натоварване и отпускане на гръбначните прешлени, за да се предотвратят болките и преждевременното стареене на гръбначния стълб.

Второ правило:
Дръжте гърба си изправен!

 Лошото положение на тялото причинява преждевременно калциране, втвърдяване на дисковете, което скъсява гръбначния стълб. Така понякога се появява и гърбица. Гръбначният стълб трябва да се държи изправен не само по време на натоварване, но и когато не е обременен. Затова е необходим редовен тренинг като сгъване на коленете и хълбоците. Така напрегнатите прешлени се отпускат, стойката се подобрява и гръбначният стълб се разтоварва.

Трето правило:
Не вдигайте тежки предмети!

 Който вече има заболяване на гръбначния стълб или страда от продължителни болки в гърба, изобщо не трябва да носи тежести. Но ако все пак се наложи и това да се прави, предметът или чантата трябва да се вдига със стегната телесна и коремна мускулатура, като предметът се държи максимално близко до тялото.

Четвърто правило:
Изправете гърба при седене!

 По голямата част от деня прекарваме предимно седнали – на работното място, в колата, вкъщи, в училище. При малко хора мускулатурата е така тренирана и стегната, че да може да гарантира естествената S-образна форма на гръбнака, при която той сам се разтоварва. Затова е необходимо при сядане гърбът да се облегне, сядането да става с опирането на ръце и по-възможност коленете да се държат по-високо от хълбоците.

Пето правило:
Тренирайте всеки ден гръбначните си мускули!

Тренираната телесна и коремна мускулатура е добра опора за гръбнака. Предпазва го от преждевременно изхабяване и нежелани травми. За съжаление много често се допускат грешки при изпълнението на т.нар. упражнения за добро здраве. Затова запомнете – не бива изведнъж да се натоварва мускулната и костната система или веднага да се започват тренировки с тежести.

Милена ВАСИЛЕВА