Дипленка, отровна гъба | Borsagubi.com

2
Добави коментар
seoslav
seoslav

Gyromitra esculenta (P e r s.) F r. Helvella esculenta P e r s.

Отровна!

Дипленка, Сплесната бучка.

Шапката й е с кръгла форма, с размери 2-10см, изпъкнала. Среща се в разнообразни цветове като жълтокафяво, червенокафяво до тъмнокафяво. Повърхността й напомня кадифе, с ясно изразени многобройни дълбоки гънки. Месото на гъбата е тънко, восъкоподно, крехко и белезникаво. Спорите, разположени по външната повърхност на шапката, са елипсовидни, безцветни и гладки, като в случая са характерни два малки, полярно разположени мастни капки. Прашецът на спорите е бял, а те самите с размери 16-27 х 8-13 мк. Неправилната форма е типична за пънчето на дипленката, понякога почти цилиндрична. Първоначално плътно, в последствие кухо, често пънчето се свива в своите основи. Повърхността му е покрита с надлъжни гънки, като характерни цветове са от сивожълто до бледорозово.

Срещана е върху песъчливи повърхности в иглолистни и широколистни, както и смесени гори. Сезонът на дипленката е пролетта.

Трябва да бъдем предпазливи, когато става въпрос за дипленката. Тя носи в себе си алкалоида хелвелена киселина, който представлява отрова (съдържа се само в прясна гъба). Ако не бъде предварително обработена и изварена, гъбата може да се окаже смъртоносно отровна, при поглъщане в големи количества. Ядлива, неотровна и годна за консумация е дипленката, но само след изсушаване.

Дипленката може да бъде сбъркана с гъбите Helvella infula (попска шапка) и Helvella gigas, които също могат да бъдат консумирани след предварителна обработка.

Внимание! Отровна.