Царевица

9
Добави коментар

Царевицата е едногодишно растение, достигащо на височина до 3 м. Тя е еднодомно растение с еднополови цветове. Мъжките са събрани на върха на стъблото в едро метличесто съцветие, а женските са многобройнии и образуват съцветие – кочан в долната част на стъблото. Кочанът е обвит в листа. От всеки женски цвят се развива дълго до 20 см нишковидно стълбче с близалце. Близалцата излизат навън от кочана и се наричат царевична коса. Именно тези части от растението са обект на настоящата статия. По същество всички части на растението се използват в хранителната промишленост и в други области: животновъдство, козметика, производство на хартия и др.
У нас царевица от различни сортове се отглежда в цялата страна. Цъфти през юли – август.
Царевичните близалца (Stigmata Maydis) се използват като лечебна дрога заедно с царевичната коса. Събират се след опрашването  на растенията в периода на млечната зрелост на зърната. Изсушават се бързо на сянка. Температурата не трябва да надминава 40 градуса. Изсушената дрога е с жълто-кафяв или златистокафяв  цвят, има  характерна миризма и леко сладникав вкус. Състои се от дълги  влакна, които завършват с  раздвоено близалце. Дрогата трябва да се съхранява на сенчесто, сухо и проветриво място.
В нея се съдържа сродно на витамин К вещество, което е производно на филохинона и проявява антихеморагично действие. В дрогата са налични още сапонини (2-3%), танини (11-13%), флавоноиди и флавонови багрила, смолисти вещества, витамините Е и С, пантотенова киселина, ситостерол, етерично и тлъсто масло, инозит и други полезни за човешкия организъм вещества.
Царевичната коса има ярко изразено жлъчегонно действие, поради наличието на маслото и други биологично активни съставки. Използва се при чернодробни и жлъчни заболявания. Притежава кръвоспиращо действие, резултат от наличието на витамин К, който ускорява  съсирването на кръвта, като увеличава количеството на протромбина. Дрогата притежава ясно изразено диуретично действие.  Увеличената диуреза предполага отделянето на пикочна киселина и фосфати от организма. Ефективно е  приложението при цистит, албуминурия, хронични възпалителни бъбречни   заболявания.
Царевичното масло, което съдържа  ненаситени мастни киселини, витамин Е и други вещества, има благоприятно влияние върху мастната обмяна и намалява  нивото  на  холестерола в кръвта. Използува се за лечение и профилактика на атеросклерозата и хиповитаминозата Е.
От царевицата се получава важната глутаминова киселина, приложима при лечение на редица нервнопсихични заболявания: депресии, епилепсия, психози, прогресивна мускулна дистрофия, при болестта на Даун.
Запарка от царевична коса се използва за намаляване на телесното тегло, тъй като приемът й понижава апетита.
Рецепта:
Две супени лъжици ситно нарязана дрога се попарват с 400 мл кипяща вода. Съдът се слага веднага на горещ котлон за 3 минути. Течността се прецежда и се налива в тъмно шише.
Приема 3 пъти дневно по 80 – 120 мл преди основно хранене.
Всеки ден трябва да се прави нова доза.
Курсът на лечение може да продължи 10-15 дни.