Как да направим питка – Edna.bg

0
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

Снимка:
Zornitsapizza.blogspot.com

За Бъдни вечер по традиция се прави содена питка, но ако искате да разнообразите, можем да ви предложим питка с мая. По принцип не е много уместно, защото маята е жива закваска, но все пак не е животински продукт, затова не се поколебайте.

Може да стане вкусна и пухкава. На масата трябва да има нечетен брой ястия, но питката с късмета е задължителна.

Необходими продукти:
800 мл топла вода
2 кубчета мая – 84 г
2 пълни ч. л. захар
2 с. л. сол
1700 г брашно (приблизително)
5-6 с. л. олио

Начин на приготвяне:

Маята, заедно със захарта, се разтваря в топлата вода. Добавят се 7-8 с. л. брашно, разбърква се и се покрива с чиста кърпа. Оставя се на топло място за около 30 минути.

След като сместа е вече шупнала, се добавя постепенно брашното. Задължително трябва да се пресява. Когато е достатъчно стегнато и твърдо, тестото се прехвърля на плот и се омесва, докато олекне. Покрийте с кърпа и оставете на топло за час.

Изберете подходящ начин за навиване на питката. Можете да я разделите на отделни листове, като всеки намажете с мазнина и навиете на охлювчета. Те се нареждат в тава, застлана с хартия за печене. Питката се оставя да втаса още веднъж. Първоначално фурната се включва на 200 градуса и в момента, в който питката се постави във фурната се намалява на 180.

Можете да сложите малко вода на дъното на фурната, за да не става твърда питката. Печете я на най-долната скара и щом хване коричка я покрийте с лист хартия за печене. Пече се най-много 40 минути.

Снимка: Zornitsapizza.blogspot.com

След като е готова, се изважда веднага, за да не съхне във фурната, напръсква се с малко вода и се завива в платнени кърпи.

Дозата е много голяма, така че спокойно можете да я намалите. Вкусът на питката е като на току що изпечен хляб. Не е като питката с яйца и мляко, но е идеална за пости.