Прогноза за времето за планетата Луман 16B – облачно с валежи от топено желязо

23
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

Илюстрация на кафявото джудже Луман 16B. Автор: ESO/I. Crossfield/N. Risinger

Ако смятате, че времето на Земята напоследък е лошо, помислете пак – прогнозата за кафявото джудже Луман 16B вещае облачност с превалявания от разтопено желязо.

Учени, работещи с телескопа VLT, успешно направиха първата климатична карта на космически обект от този тип. Кафявите джуджета са по-големи от конвенционалните планети, но по-малки от звезди. Често са наричани и „неуспели звезди“, защото заради по-ниската си маса не могат да запалят ядрения огън, който гори в сърцето на всяка звезда. 

Луман 16B е част от двойна система с друго кафяво джудже и се намира само на 6,7 светлинни години от Слънцето. Климатичната карта на планетата разкрива сложна структура от разкъсани облаци, които включват в състава си разтопено желязо и други вещества. Учените смятат, че температурата в облаците е от порядъка на 930 градуса по Целзий.

Картата показва движението на тъмните и светли участъци по повърхността на Луман 16B. Изображение: ESO/I. Crossfield

Кафявите джуджета се раждат горещи, но постепенно се охлаждат и излъчват слаба светлина в инфрачервения спектър. Светимостта им е изключително ниска, което значително затруднява откриването им. Досега учените са идентифицирали едва няколкостотин кафяви джуджета.

За да наблюдават Луман 16B, учените разработили нова техника, която не само позволила да се регистрират измененията в яркостта на джуджето, но и да се установи дали по-тъмните и по-светли участъци на повърхността се приближават или се отдалечават. Това не е никак малко постижение, когато става въпрос за обект, отстоящ на 64 трилиона километра. 

„Скоро ще можем да наблюдаваме формирането, еволюцията и разсейването на облачните структури на това кафяво джудже“, казва Иан Кросфийлд от екипа. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!