Натовски и руски кораби се дебнат в Черно море, участваме с фрегатата „Дръзки“

1
Добави коментар
tedy79
tedy79

Натовски и руски кораби буквално се дебнат в Черно море. Учението, което започва идната седмица край бреговете на България и Румъния, е част от взаимното душене. Това заявиха пред „Стандарт“ висши офицери от родната армия. На 11 март в северозападната част на Черно море ще се проведе еднодневно съвместно учение с бойни кораби на България, Румъния и САЩ. От наша страна ще участваме с фрегатата „Дръзки“ с командир капитан втори ранг Георги Савов. Румъния праща 3 кораба, а Щатите се представляват от миноносеца „Тръкстън“, съобщиха от щаба на ВМС. В учението ще има съвместно тактическо маневриране и предаване на товари на ход между кораб и хеликоптер, което ще се ръководи от българския командир.

Присъствието на US разрушителя е планирано преди няколко месеца и не е свързано с нахлуването на Русия в Украйна, заяви говорителят на американските военноморски сили за Европа и Африка лейтенант Шон Еклунд, цитиран от „Старс енд страйпс“. От родния флот също увериха, че учението е планирано през 2013 г. На 12 март „Тръкстън“ пристига във Варна, където ще остане до 14 март. В зависимост от натовареността той ще акостира на Морска гара или по-навътре в пристанището. Командирът на американския кораб се представи и на командващия ВМС контраадмирал Румен Николов.

Присъствието само на 300-400 км от Крим на щатски крайцер с ракети „Томахоук“ на борда е важно и от гледна точка на разузнаването, и от гледна точка на демонстрация на сила. От една страна, по този начин американците показват, че са наблизо. От друга страна, ракетният разрушител е важен не толкова с оръжията, които има, колкото за разузнаване. Няма начин движението на войски в Крим и на бойни кораби в Черно море да не бъде засечено от късовълновия обхват на електронните му средства. Радарът на кораба също може да хване движението на войски. Този тип близко разузнаване се използва, за да се сравнят данните му с тези от сателитите, които засичат от Космоса. „Специално се интересувах и разбрах, че учението е планирано отдавна и е за повишаване степента на взаимодействие и координация между нашите военноморски сили“, каза пред „Стандарт“ депутатът Янко Янков, който е председател на парламентарната комисия по отбрана. Въпреки всички обяснения за отдавна планирано учение в нета не спират хипотези за евентуален морски сблъсък. Според военни капацитети обаче в Черно море не може да се състои мащабна битка на бойни кораби. Няма как да участва самолетоносач, защото просто не може да премине през Босфора. Това обаче не е всичко. Самолетоносачът е ненужен, защото самолетите от него ще достигат целите си, преди да са набрали максимална височина и скорост. Освен това подобен тип кораб може да бъде лесна плячка за обстрел от брега.

Според специалисти има договореност между всички страни, имащи свой боен флот в Черно море. И тя гласи, че кораб на държава извън региона може да остане в Черно море не повече от 12 дни. Ако се пресметне идването на американския боен кораб, участието му в учението и неговото връщане, ще излезе, че това прави точно толкова, обясниха специалисти. По принцип Русия притежава в Черно море основно десантни и кораби за борба с подводници. Руският флот, който е базиран в Севастопол, има и стражеви кораби, които са аналог на западните фрегати. Голяма част от тях са със смесено предназначение могат да нанасят удари против подводници ПВО и морски цели. Руснаците притежават и така наречените ракетни катери, чиято дължина е около 40-50 метра. Те носят на борда си само по 4 до 6 ракети и нищо друго. Целта им е да се приближат до набелязания обект, да изстрелян ракетата и да бягат, обясниха специалисти. Разбира се, в Черно море руският флот има свои подводници и миночистачи. Ракетният разрушител „Тръкстън“ не е предназначен за изпълнение на самостоятелни задачи. Той е част от ударната група на самолетоносача „Джордж Буш“, който пък е съставна част от Шести американски флот, базиран в Средиземно море.